Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τάσεις MRB: Στο 9,8% η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Τάσεις MRB Νέα Δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να επηρεάζεται από τη διάσπασή του και την αποχώρηση του Ποταμιού. Αυτό κι άλλα πολλά όσον αφορά στο Σκοπιανό και την έξοδο από το Μνημόνιο, δείχνουν οι Τάσεις της MRB.

Η πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες αφορά στο διάστημα από 22 έως 29 Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 9,8%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 31% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη τάση κατά 0,3% σε σχέση με την προ εξαμήνου αντίστοιχη έρευνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλεια 0,1%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,9% και αλλά δείχνει να επηρεάζεται από τη φυγή του Ποταμιού. Μπορεί η διάσπαση να έγινε πριν από μερικές μέρες, αλλά ήταν… κοινό μυστικό. Στην προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό του ήταν 10,1%.

Η πρόταση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η ΝΔ είναι πρώτη με 31%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2% και το Κίνημα Αλλαγής με 8.9%. Η Χρυσή Αυγή είναι στο 7,1% και το ΚΚΕ στο 5,8%. Κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή είναι: Ένωση Κεντρώων (2,9%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,8%), Ελληνική Λύση (1,1%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%).

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 15,8%. Στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» περιλαμβάνονται οι απαντήσεις στα ερωτήματα «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» (7,2%) και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» (8,6%).

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 55,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6%. Στο 15,9% είναι το ποσοστό για το… «κανένα κόμμα».

Οι εκλογές

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,7% απαντά η ΝΔ, το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,3% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά, το 46,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,8% απαντά ΝΔ.

Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων, αντίθετα από το 43,4% που θέλει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το 36,6% πιστεύει ότι οι εκλογές θα είναι πρόωρες, αντίθετα από το 53,6% που εκτιμά το αντίθετο.

Ο καταλληλότερος

Κανένας είναι η απάντηση που… κερδίζει ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», το 22,8% απαντά «Τσίπρας», το 32,6% «Μητσοτάκης» και το 40,1% «Κανένας από τους δυο».

Το Σκοπιανό και… Μνημόνιο

«Με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνετε συνολικά τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ» είναι το ερώτημα για το Σκοπιανό. «Σίγουρα Αρνητικά / Μάλλον Αρνητικά» απαντά το 68,3% και «Σίγουρα Θετικά / Μάλλον Θετικά» απαντά το 12,8%.

Όσον αφορά στο αν η Ελλάδα θα βγεί από τα Μνημόνια μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, οι πολίτες δεν είναι όσο αισιόδοξη και σίγουρη είναι η κυβέρνηση. «Εσείς πιστεύετε ότι η χώρα το καλοκαίρι του 2018, με τη λήξη του παρόντος προγράμματος θα χρειαστεί ή δεν θα χρειαστεί να υπογράψει νέο Μνημόνιο;» είναι το ερώτημα. Το 49,9% απαντά πως «Σίγουρα ή μάλλον» θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο. Αντίθετη άποψη έχει το 34,6%.

Δείτε παρακάτω πως αξιολογούν οι πολίτες και τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup για το χρέος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις