«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Παρασκευής (11.7.25), εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της αντιπολίτευσης για τη στάση της στο ζήτημα της αναστολής παροχής ασύλου.
«Μόνο χθες, από τους 507 παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, οι 495 ήταν άνδρες. Τέλος στο παραμύθι με τις “μωρομάνες”. Έχουμε σύνορα και θα τα προστατεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στρέφοντας τα πυρά του και προς το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός μίλησε για «υποκριτική στάση», λέγοντας πως ενώ οι βουλευτές του κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, επιλέγουν τη στάση του «παρών».
Παραθέτοντας στοιχεία, επισήμανε ότι το 2024 έφτασαν από τη βόρεια Αφρική περίπου 4.000 μετανάστες, αριθμός που στους πρώτους 7 μήνες του 2025 έχει ήδη διπλασιαστεί. «Πλέον μιλάμε για πάνω από 1.000 άτομα ημερησίως – είναι μια κατάσταση με χαρακτηριστικά εισβολής», υπογράμμισε.
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;», ανέφερε.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άσκησε κριτική στην πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα επιδόματα προς μετανάστες, τόνισε: «Μην ανησυχείτε, εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες. Αυτές ήταν δικές σας πολιτικές. Μας αφήσατε 229.000 εκκρεμείς αιτήσεις το 2019 – σήμερα είναι μόλις 29.000».
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διατήρηση της δυνατότητας αίτησης ασύλου αλλά με ταχύτερη διαδικασία, ο υπουργός προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο «επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών για τουλάχιστον 6 μήνες».
«Εμείς λέμε ξεκάθαρα: αναστολή του δικαιώματος υποβολής ασύλου και άμεση επιστροφή. Δεν θα στείλουμε το μήνυμα “ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε”», επισήμανε.
Τέλος, σχολίασε την κριτική του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης. «Η Σύμβαση έγινε για να προστατεύει όσους έφευγαν από το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Μου προκαλεί εντύπωση ότι το ΚΚΕ την επικαλείται».