Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τι έδειξε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – «Πολιτική απάτη» η… νέα αγαπημένη φράση

Τι έδειξε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – «Πολιτική απάτη» η… νέα αγαπημένη φράση

«Πολιτική απάτη». Με αυτές τις δυο λέξεις ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση που κράτησε στο Μακεδονικό η ΝΔ, αλλά και για τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός για την πανδημία, την οικονομία και τα εθνικά θέματα. Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ΔΕΘ και όπως δείχνουν όλα θα μονοπωλήσει το λεξιλόγιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει γιατί χρησιμοποιεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «ο ορισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε. Επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Ζάεφ και τώρα μαθαίνουμε ότι δίνει και μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία.

Έταξε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 είχαμε ύφεση».

Στην πραγματικότητα δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να κάνει αυτό που έκανε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές λέγοντας «φύγετε είστε ανίκανοι».

Στη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια στην στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συμφωνία των Πρεσπών  λέγοντας: «Θα ζητήσουμε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα Μνημόνια Συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, προς εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάθε ένας βουλευτής της ΝΔ που θα ψηφίζει «ναι» θα δίνει και μία συγγνώμη. Περιμένουμε 158 συγγνώμες. Για τον διχασμό, τα ψέματα, την εξαπάτηση, την υστερία, τις σφαίρες που έστελναν σε βουλευτές, τους εμπρησμούς έξω από τα σπίτια βουλευτών» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πάρει το «αίμα» του πίσω σε αυτή την ιστορία.

Τσίπρας: Θα είχα ζητήσει εκλογές αν…

Αναφερόμενος πάντως στο θέμα των εκλογών και στο γιατί δεν ζητάει ο ίδιος προσφυγή στις κάλπες απάντησε ότι «θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη θα είχα ήδη ζητήσει. Δεν το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές της παράταξης μου. Σε στιγμές κρίσεις δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο Μητσοτάκης. Που ήμασταν στην ακμή του ξυραφιού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και εκείνος ζητούσε εκλογές.

Όταν δεν ξέρεις αν σε μια εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι περισσότερα και αν θα αρκούν τα κρεβάτια ΜΕΘ, πώς μπορείς να ζητήσεις εκλογές;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα 11 μέτρα που πρότεινε για την οικονομία και πρόσθεσε: «Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί δημοσιονομικούς κανόνες γιατί ισχύει η «ρήτρα διαφυγής». Ακόμα και οι ευρωπαίοι λένε ξοδέψτε όσα χρειάζεται, θύμισε. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα και δεν δικαιολογείται να μην στηρίζει τις θέσεις εργασίας. Ελπίζω να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην κρίση με την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Με την Τουρκία έχουμε διαφορά στην υφαλοκρηπίδα και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί με διάλογο. Γι’ αυτό αρχίσαμε τις διερευνητικές επαφές το 2016.

Απειλώντας την Ελλάδα η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάμαι ότι κινείται χωρίς πυξίδα. Αν κινείται στην εθνική γραμμή γιατί από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το τουρκολιβικό σύμφωνο δεν πίεσε την Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δεν μιλούσε για επίλυση της διαφοράς μας με διάλογο;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενημέρωση για τις εξελίξεις τα κόμματα. «Ακούω ότι επίκειται επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, είπε. Αυτό αν ισχύει είναι θετικό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν και αν δεν υπάρξει συμφωνία να πάμε στη Χάγη. Η κυβέρνηση, όμως οφείλει να ενημερώσει.

Ένα μήνα το Oruc Reis έκανε έρευνες. Ξαφνικά αποσύρθηκε και αρχίζουν διερευνητικές. Υπήρξαν ανταλλάγματα, κάποια συμφωνία ή ήταν απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο και τι έλεγε; Τι ήταν αυτό;».

«Στηρίζουμε τους επιστήμονες»

Για την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θα στηρίξουμε ότι προτείνει η επιστημονική κοινότητα, όπως κάναμε και στο πρώτο lockdown. Δεν επιδιώξαμε να κουνάμε το δάχτυλο παρά τα λάθη της κυβέρνησης. Οι δικοί μας πρώην υπουργοί έσπευσαν να βοηθήσουν να βρεθούν κρεβάτια στα νοσοκομεία.

Το κρίσιμο, όμως είναι τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση για να βρεθούμε σε δεύτερο lockdown. Θα είναι δείγμα της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης. Πώς γίνεται στην προηγούμενη φάση η κυβέρνηση «να ευλογεί τα γένια της» για την επιτυχία και τώρα η ευθύνη να μην χρεώνεται στον ίδιο αλλά τους πολίτες;

Υπήρξε σχεδιασμός χωρίς αρχή μέση και τέλος. Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς ενιαία πρωτόκολλα καθ’ υπόδειξη μεγάλων συμφερόντων, χωρίς υποχρεωτικά τεστ. Αν είχαν επιβληθεί από την αρχή ο τουρισμός θα πήγαινε καλύτερα και δεν θα είχαμε ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Φτάσαμε να ανακοινώνουν ότι έχουμε μόλις 22 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις