Πολιτική

Τι είπαν Τσίπρας – Αμπάς για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Την πλήρη ικανοποίησή του για την σπάνια, όπως είπε, ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο ψήφισμα του κοινοβουλίου υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς. Ο τελευταίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για την στήριξή τους.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Είναι το πρώτο βήμα από ελληνικής πλευράς προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης, ενώ για την πλήρη αναγνώριση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα της Ελλάδας θα γίνει αναφορά σε «Παλαιστίνη» και όχι σε «Παλαιστινιακή Αρχή» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για το φυσικό αέριο

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, και η Ελλάδα να γίνει η πύλη για την μεταφορά τους στην Ευρώπη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας -Ισραήλ. Με την δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με την δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας.

Η συνάντηση Τσίπρα -Αμπάς και των δύο αντιπροσωπειών διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Αμπάς στην δήλωσή του υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Παλαιστίνης και της Ελλάδας σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολες στιγμές, ενώ σημείωσε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, για την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού και την βία και την τρομοκρατία. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε την στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού. Επίσης ο κ. Αμπάς ζήτησε να σταματήσουν οι εποικισμοί, να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να υπάρξει λύση μέσω διαλόγου

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με θετικό τρόπο την διαρκή ανάπτυξη των ελληνοπαλαιστινιακών σχέσεων, υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τόσο με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και με το Ισραήλ και με πολλές αραβικές χώρες, αλλά και μέσω των τριμερών συναντήσεων με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η σταθερότητα στην περιοχή θα εδραιωθεί αν επιλυθούν δύο μεγάλα προβλήματα της περιοχής, το παλαιστινιακό και το Κυπριακό, είπε ο πρωθυπουργός.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Σε ερώτηση Παλαιστίνιου δημοσιογράφου γιατί η Ελλάδα καθυστερεί να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ άλλες χώρες το έχουν πράξει, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η Αθήνα θέλει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προς την κατεύθυνση λύσης του προβλήματος και πρόσθεσε πως όταν η Ελλάδα κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος θα κάνει τα αναγκαία βήματα

Ερωτηθείς για την στάση των Παλαιστινίων στο κουρδικό πρόβλημα, ο κ. Αμπάς τόνισε ότι ο λαός του που τόσο πολύ έχει υποφέρει την απόρριψη και τον αποκλεισμό και διεκδικεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, δεν μπορεί να αφαιρέσει το ίδιο δικαίωμα από κανέναν λαό. Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Αμπας δήλωσε ότι υποστηρίζει την δημιουργία Κουρδικού κράτους.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα για τις πληροφορίες που φέρουν το Ισραήλ και την Τουρκία να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους και ότι τμήμα της συμφωνίας αυτής είναι και η δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται και για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων και θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ του αγωγού προς την Ελλάδα, αλλά και να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός διάδρομος όπως είπε χαρακτηριστικά .

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ δεν στρέφονται εναντίον τρίτων, αντίθετα πρόσθεσε, στόχος είναι να αναδειχθεί η συνεργασία και η ανάγκη σταθερότητας και να γίνει εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων στον ενεργειακό τομέα. Έχουμε μπροστά μας σοβαρές προκλήσεις, το παλαιστινιακό και το Κυπριακό είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την επίλυσή τους πρέπει να ενταθούν και ότι αν λυθούν αυτά τα προβλήματα θα αλλάξει ο χάρτης της περιοχής.

Θέλοντας να υπογραμμίσει περαιτέρω την θέση του ότι οι τριμερείς συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου του πρότεινε να γίνει τριμερής σύνοδος Ελλάδας -Τουρκίας -Βουλγαρίας, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Mετωπική Κωνσταντοπούλου με Θεοδωρικάκο και Ανδρουλάκη: «Ούτε η μαφία δεν τα κάνει αυτά» – «Δεν είμαι πρόεδρος του Παναθηναϊκού όπως ήταν ο πατέρας σας»
Η αιχμή για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Μαργαρίτη Σχοινά σε... αγώνα μπάσκετ και η νέα άγρια σύγκρουση με τον υπουργό Ανάπτυξης για τον γιό του
Τάκης Θεοδωρικάκος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη με... Δήμητρα Γαλάνη: Οι επιστολές στην φον ντερ Λάιεν μου θυμίζουν «Τα γαλάζια σου γράμματα» - Μια ζωή περιμένω, μα δεν γίνονται θαύματα
Νέα επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή για ακρίβεια και ΦΠΑ – Προανήγγειλε τροπολογία για «120 δόσεις για όλους»
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι: Σκοπός να χτίσουμε ένα πλέγμα φροντίδας, να καταπολεμήσουμε το στίγμα για την νόσο
Ο σχεδιασμός για μονάδες σε Γιάννενα, Κιλκίς, Καστοριά, Λακωνία και Ροδόπη - Παρακολούθηση ασθενών, στήριξη φροντιστών και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας από το 2027 - Το μήνυμα για μια «νέα γενιά ευεργετών»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι επέστρεψε ο Μιχελογιαννάκης μετά τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη – Δεν γνωρίζει κάτι η Χαριλάου Τρικούπη
Η πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή του πρώην βουλευτή Ηρακλείου - «Δεν είναι απλώς μια πολιτική επιλογή, είναι επιστροφή στις ρίζες μου»
Γιάννης Μιχελογιαννάκης 9
Τέμπη: Ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Τριαντόπουλο – Εντός Οκτωβρίου η κλήρωση των υποψηφίων δικαστικών
Στη Βουλή θα κληρωθούν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη - Στο εδώλιο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ο πρώην υφυπουργός και ακόμη τέσσερα πρόσωπα
Χρήστος Τριαντόπουλος 41
Μαρινάκης για Τριαντόπουλο: «Πιστεύουμε στην αθωότητά του» – Αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ για «αλά καρτ» σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μήνυμα Μητσοτάκη προς υπουργούς και βουλευτές και το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ - Η απάντηση για τη Ντόρα Μπακογιάννη
Παύλος Μαρινάκης