Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλή για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργο για το Σκοπιανό

Τσίπρας Μητσοτάκης Βουλή

Πως μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει την Βουλή χωρίς προ ημερησίας συζήτηση για το Σκοπιανό. Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για να ζητήσει ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει την Βουλή για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του ΚτΒ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχει την δυνατότητα εάν κρίνει, να ζητήσει να κάνει ανακοινώσεις  ή δηλώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας  για οποιαδήποτε σοβαρή υπόθεση όπως το Σκοπιανό. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία, ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί.

Το προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για θέματα όπως το Σκοπιανο

Ο ΚτΒ προβλέπει ότι το αίτημα ενημέρωσης της Βουλής θα πρέπει να το υποβάλλει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος να το γνωστοποιήσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον προγραμματισμό της συνεδρίασης στους προέδρους των άλλων κομμάτων.

Οι ανακοινώσεις ή οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ΚτΒ  πρέπει να γίνει στην έναρξη οποιαδήποτε συνεδρίασης νομοθετικής ή κοινοβουλευτική εργασίας της Ολομέλειας.

Οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν και αυτοί να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο  της ανακοίνωσης ή της δήλωσης  της κυβέρνησης.

Η διαδικασία επίσης προβλέπει ανταπάντηση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και δυνατότητα δευτερολογιών όλων των πολιτικών αρχηγών και τριτολογίας από τον πρωθυπουργό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις