Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση στο Λονδίνο

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση στο Λονδίνο

Στις 16:30 στο Λονδίνο η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Με ανοιχτά χαρτιά αλλά και… όρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραντεβού με τον Ερντογάν.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Κύπρο, διαμηνύει η Αθήνα.
Στο επίκεντρο η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης την οποία απέρριψαν Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μόσχα.
Τετ α τετ και με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Η συνάντηση θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών, υπό το πρίσμα των εξελίξεων της τελευταίας εβδομάδας και την κλιμακούμενη ένταση που επιχειρούν οι γείτονες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, καλώντας την Άγκυρα να αναδιπλωθεί προς το συμφέρον της και προς αποφυγή της πλήρους απομόνωσής της.

Click4more: Το tweet της βασίλισσας Ελισάβετ με Μητσοτάκη – Μαρέβα, τα «πηγαδάκια» και το… backstage! video

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα που είναι ξεκάθαρα και λυμένα – όπως π.χ. μια τουρκική απαίτηση περί συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο – ενώ ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα περνά απαραίτητα μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ασφαλώς το μνημόνιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ως έγκυρο, ενώ στο πλευρό της έχει για το εν λόγω ζήτημα τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία. Όλες οι πλευρές φαίνεται να συμμερίζονται έτσι την ελληνική θέση ότι τα νησιά (Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο) έχουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας. Η Άγκυρα, ωστόσο, επιμένει στις θέσεις της και είναι χαρακτηριστικό πως χθες βράδυ διέρρευσε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμηση πως τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Click4more: Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελληνικά νησιά και Δυτική Κύπρος δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (16.30’ ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την επισήμανση πως δεν μπορεί να συνεχίζεται η τακτική των ίσων αποστάσεων που εν τέλει αδικεί την Ελλάδα. Οι θέσεις, ωστόσο, που έχει εκφράσει για λογαριασμό της Συμμαχίας ο γενικός της γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, παρά το ευρωπαϊκό «κεκτημένο» που θα αξιοποιήσει ως όπλο η Αθήνα και την έμπρακτη στήριξη τουλάχιστον της Γαλλίας, ύστερα από τις επαφές Μητσοτάκη-Μακρόν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει παράλληλα επ’ ευκαιρία της Συνόδου και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, ωστόσο, παρά την αποδοκιμασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, εκθείασε σε δηλώσεις του τον Τούρκο πρόεδρο.

Ένα ακόμη όπλο της ελληνικής πλευράς είναι οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας που έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ. Τούτο αναμένεται να επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, αλλ’ επιπλέον εμφανίζεται αποφασισμένος να το θέσει και στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας (12-13/12), επιδιώκοντας έτσι μια ακόμη πιο ξεκάθαρη στήριξη από τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Θέση στις συζητήσεις θα έχει, εξάλλου, και το μεταναστευτικό, καθώς και η Τουρκία πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τις αυξανόμενες ροές και τη μη τήρηση της κοινής δήλωσης με την ΕΕ για το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο να «παγώσουν», από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα, πολλώ δε μάλλον λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Μολαταύτα, είχαν προηγηθεί διαρροές από το υπουργείο Άμυνας περί «παγώματος» των συζητήσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις