Site icon NewsIT
06:42 | 12.05.25

Τo αίτημα Μητσοτάκη στη Μελόνι για σύγχρονα τρένα από τη Hellenic Train και το «καμπανάκι» για την αμυντική συνεργασία της με τον Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης με Τζόρτζια Μελόνι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ /EUROKINISSI

Ευαγγελία Τσικρίκα

Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα της συνάντησης με την Ιταλίδα ομόλογό του - Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση Προανακριτικής

Στη Ρώμη για συνάντηση με την Ιταλίδα ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι, βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ατζέντα, να περιλαμβάνει και την επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει η Ελλάδα με την κυβέρνηση της Ιταλίας και τη μητρική εταιρεία της Hellenic Train – στη οποία μετέχει το ιταλικό δημόσιο – για νέα τρένα στην Ελλάδα με δικά τους κεφάλαια.

Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έγιναν την περασμένη Πέμπτη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Ιταλό ομόλογο του, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, τον αναπληρωτή και τη διοίκηση της Ιταλικής εταιρείας Ferrovie dello Stato Italiane. Στην επαναδιαπραγμάτευση που ζητά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών και στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ασφαλή σιδηρόδρομο – η απάντηση της Ρώμης στον Κ. Κυρανάκη ήταν πως… θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι ξεκάθαρα αιτήματα: νέο, σύγχρονο στόλο τρένων με χρήματα της ιταλικής εταιρείας και του μέτοχου της, εκπαίδευση προσωπικού, βελτίωση υπηρεσιών, τήρηση νέου πλαισίου στη συνεργασία των δύο πλευρών.

Το μήνυμα της Αθήνας στη Ρώμη

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως προϋπόθεση για να μπουν οι σχέσεις σε «νέες ράγες» είναι η Hellenic Train να ανταποκριθεί στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου για πιο ασφαλείς μεταφορές,

«Είναι υποχρέωση μας να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής και η Hellenic Train από την πλευρά της να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα» δηλώνουν στο newsit.gr αρμόδιες πηγές, οι οποίες θυμίζουν με νόημα ότι η Hellenic Train πουλήθηκε στους Ιταλούς για 45 εκατ. ευρώ «και διεγράφησαν ταυτόχρονα χρέη, τα οποία ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ».

Αντίστροφη μέτρηση για σύσταση Προανακριτικής

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (Ν.Δ.) και Χρήστο Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ, μέσα στην εβδομάδα καταθέτει το αίτημα του, κι ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τουλάχιστον 4 ακόμη βουλευτές για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 30 υπογραφών για να καταθέσει επίσης αίτημα.

Το σημείο τριβής της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση είναι η κατηγορία πάνω στην οποία θα ζητείται προκαταρκτική εξέταση, κυρίως για τον κ. Καραμανλή, καθώς για τον κ. Σπίρτζη οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί.

Το ΠΑΣΟΚ, που παίρνει πρώτο την πρωτοβουλία για Προανακριτική, βλέπει κακουργηματικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον Παύλο Μαρινάκη να έχει δώσει ήδη το στίγμα…

Η κυβέρνηση απορρίπτει ως «στερούμενη κοινής λογικής και νομικής βάσης», τη συλλογιστική του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν μπορεί να διώκονται για κακούργημα οι υφιστάμενοι του κ. Καραμανλή και όχι ο ίδιος.

Την ίδια ώρα όμως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι αν η Δικαιοσύνη, «και όχι τα κόμματα», εντοπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα του πρώην υπουργού, δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διερεύνηση τους, κάτι που σημαίνει συναίνεση για παραπομπή από τη Βουλή του Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η θέση της Αθήνας για την αμυντική συνεργασία με τον Ερντογάν

Μητσοτάκης και Μελόνι, σήμερα στη Ρώμη, θα συζητήσουν και για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ.

Στο θέμα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και της άμυνας, ο Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί ιδιαίτερα στη συνεργασία που δρομολογούν Ρώμη και Άγκυρα για την παραγωγή drones.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συνεργασία μιας ευρωπαϊκής χώρας (Ιταλία) με μία τρίτη χώρα (Τουρκία) «πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, οι θέσεις είναι ταυτόσημες.

Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, και επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, παρουσία του μισού σχεδόν Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας, θα δοθεί έμφαση στη συνεργασία στο εμπόριο, στις επενδύσεις αλλά και στην ενέργεια και στη συνδεσιμότητα, και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, «Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version