Πολιτική

Το Ασφαλιστικό “γεννά” νέες συμμαχίες! – Ποιους χάνει και ποιους κερδίζει ο Τσίπρας

- ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων έβαλαν, παρά τις επιφυλάξεις τους, την υπογραφή τους σε μια γραμμή μίνιμουμ συναίνεσης.
- Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκθέσει Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάνοντας λόγο για “υπονόμευση”.
- Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο έργο των κυβερνήσεων από το 2010 έως το 2014.
- Η αλλαγή του εκλογικού νόμου κρύβει... εκπλήξεις. 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για εθνικό διάλογο με σκοπό την συναίνεση στα μεγάλα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα ήταν ξεκάθαρο ότι πέραν της πολιτικής ουσίας κρυβόταν και αρκετή δόση επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό έγινε ακόμη πιο σαφές όταν μεσούσης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να εκθέσει την αντιπολίτευση και ιδίως τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο ασφαλιστικό ζήτημα διαρρέοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι με τη στάση τους υπονομεύουν την εθνική κόκκινη γραμμή για μη περικοπή των συντάξεων.

Μάλιστα με το τέλος της σύσκεψης μοιράστηκε non paper με το έργο των κυβερνήσεων από το 2010 έως το 2014 τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση θωρακίζει οριστικά τις κύριες συντάξεις με ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων το οποίο έχει κόστος 1,8 δισ.ευρώ, ενώ οι μέχρι σήμερα μνημονιακές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με το PSI “κούρεψαν” περισσότερο από 50 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό και το άφησαν σε μια παραπαίουσα κατάσταση η οποία οδηγεί σε κατάρρευση το 2018″.

Είναι προφανές ότι το ασφαλιστικό αποτέλεσε τη λυδία λίθο για να αποκαλυφθούν εν δυνάμει νέες συμμαχίες σε κυβερνητικό επίπεδο με την έννοια ότι ΠΟΤΑΜΙ και ΕΚ έβαλαν ουσιαστικά παρά τις επιφυλάξεις τους την υπογραφή τους σε μια γραμμή μίνιμουμ συναίνεσης εν αντιθέσει με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που για εσωκομματικούς λόγους στάθηκαν απέναντι στην τακτική της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια και ευχολόγια.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η ΝΔ και η ΔΣ “λειτούργησαν προς ίδιο μικροπολιτικό όφελος και όχι για να συμβάλλουν στην ενίσχυση στης διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και της χώρας”.
Πάντως η είδηση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ήταν η σχεδόν ομόφωνη στάση, διαφώνησε η ΝΔ, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου επι το αναλογικότερον από την παρούσα Βουλή, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών γεγονός που σημαίνει ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές όποτε γίνουν θα γίνουν ουσιαστικά με απλή αναλογική βάζοντας και τυπικά τίτλους τέλους στο ενδεχόμενο αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Μια άλλη παράμετρος του νέου εκλογικού νόμου, που ίσως και να κρύβει… εκπλήξεις στο μέλλον, είναι πως μπορεί να “ενεργοποιήσει” δυνάμεις που υπάρχουν μέσα σε κόμματα και να “προκαλέσει” τη διάσπασή τους.

Μ.Α.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν την διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ – Στο προσκήνιο η διμερής συνεργασία στο μεταναστευτικό
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών
Γιώργος Γεραπετρίτης - Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης 19
Νίκος Δένδιας: «Δείτε μια φωτογραφία του Πίρι Ρέις και θα καταλάβετε γιατί δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ»
«Η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στον κύκλο των αιφνιδιαστικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο, δεν έχουν σχέση με το Πίρι Ρέις, που δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ» σημείωσε
Ο Νίκος Δένδιας
7
Ανδρέας Λοβέρδος για την ένταξή του στη ΝΔ: Επιλογή μου να στηρίξω τη σταθερότητα – Οι πολίτες δεν βλέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως εναλλακτική
«Δεν φοβάμαι τίποτα. Ο πολιτικός είναι για να σκέφτεται και να δρα, όχι να φοβάται. Με τον κ. Μητσοτάκη, είχαμε συμφωνήσει πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά τη ΔΕΘ», επεσήμανε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
104
Τέσσερις μήνες αναμονής στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα: Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι
Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνει άλλη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας με τον τρόπο του στον Αλέξη Τσίπρα μία νέα εσωκομματική κρίση
Ο Αλέξης Τσίπρας 2