Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

“Μπαρούτι” με Πλακιωτάκη – Γεννηματά η κυβέρνηση – Τί είπε ο Τσίπρας για το Ασφαλιστικό

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Δυσαρεστημένη με τη στάση που κράτησαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναγκάστηκε να βγεί από τη μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, όπου γινόταν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον 4 με 5 φορές για να “πάρει γραμμή”. Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η αρχική του θέση όσον αφορά στα hot spots ήταν αρνητική αλλά όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανε ότι “αυτή δεν είναι η γραμμή σας”, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια στάση επιζήμια που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, ο κ. Πλακιωτάκης βγήκε έξω από την αίθουσα και όταν επέστρεψε συμφώνησε στη δημιουργία hot spots στα νησιά αλλά δεν υπέγραψε για το προσφυγικό.

Όσον αφορά στην κα Γεννηματά, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ενώ προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τη θέση πως δεν πρόκειται να συζητήσει το ασφαλιστικό, τελικά όχι μόνο το συζήτησε, αλλά συμφώνησε και στο κοινό ανακοινωθέν για βιώσιμο σύστημα και χωρίς μειώσεις συντάξεων. Αναφέρουν όμως πως βγήκε από την αίθουσα και όταν επέστρεψε, είχε αλλάξει γνώμη!

Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την άρνησή της να συνυπογράψει την ανακοίνωση, απευθύνθηκε στην κα Γεννηματά λέγοντας τα “έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;”.

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, “με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων”. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για όσα έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες newsit.gr και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε