Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Το δίλημμα της Νέας Δημοκρατίας: Μάρκου για Ευρωβουλή ή Βουλή;

Κατερίνα Μάρκου

Η Κατερίνα Μάρκου φέρεται διστακτική στο να υποβάλει την παραίτησή της από βουλευτής, ενώ φαίνεται πως έχει “δεύτερες” σκέψεις για τη ν υποψηφιότητά της.

Η τροπολογία για την αύξηση της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών στις ευρωεκλογές – και τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις – είναι αλήθεια πως προκάλεσε πονοκεφάλους στη ΝΔ. Διότι για να τηρηθεί το όριο του 40%, έξι από τις συνολικά οκτώ θέσεις που παραμένουν κενές στην ευρωλίστα θα πρέπει να συμπληρωθούν από γυναίκες.

Την ίδια στιγμή, όμως, μια άλλη τροπολογία, αυτή που θεωρήθηκε φωτογραφική για την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί επίσης… τρικυμία στην οδό Πειραιώς. Για ποιο λόγο; Διότι η Κατερίνα Μάρκου, η οποία είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, εμφανίζεται διστακτική ως προς το ενδεχόμενο παραίτησής της, όπως συμβολικά αποφάσισαν να πράξουν Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυρία Μάρκου, κατόπιν πιέσεων, δήλωσε τελικώς ότι θα παραιτηθεί, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκέπτεται. Όχι ασφαλώς διότι η έδρα της θα καταλήξει στο Ποτάμι – με το οποίο είχε εκλεγεί το 2015 – κι έτσι η ΝΔ θα απωλέσει μία έδρα, αλλά διότι η ίδια φαίνεται πως κάνει δεύτερες σκέψεις και για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ κι ενδεχομένως θα προτιμούσε να δοκιμάσει εκ νέου την τύχη της στη Β’ Θεσσαλονίκης και στις εθνικές εκλογές. Ούτως ή άλλως, η – αιφνίδια – προσχώρηση του πρώην ΑΝΕΛίτη, Γιώργου Λαζαρίδη, ο οποίος εκλέγεται επίσης στη Β’ Θεσσαλονίκης, βοηθά τη ΝΔ να διατηρήσει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες η κυρία Μάρκου θα κληθεί πράγματι ν’ αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τη μάχη για την Ευρωβουλή – οπότε θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής, όπως θα πράξουν ο κ. Μεϊμαράκης και η κυρία Ασημακοπούλου – ή θα είναι υποψήφια βουλευτής, οπότε το κενό της στη «γαλάζια» ευρωλίστα θα καλυφθεί από κάποια άλλη υποψήφια.

Η περίπτωσή της, μάλιστα, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της κυρίας Ασημακοπούλου ως προς το ότι εκείνη, αν και είχε τη δυνατότητα να διαλέξει εάν θα είναι υποψήφια και πάλι στη Β’ Αθήνας και συγκεκριμένα στο Νότιο Τομέα, επέλεξε εξ αρχής το Ευρωκοινοβούλιο και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επίσης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ θ’ ακολουθήσει τον κ. Μεϊμαράκη και θα παραιτηθεί από βουλευτής, προκειμένου να μην κάνει χρήση της «τροπολογίας Κουντουρά», όπως την αποκαλούν πλέον στους… διαδρόμους της οδού Πειραιώς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις