Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Το Eurogroup καθορίζει τα νέα οικονομικά μέτρα για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό

Το Eurogroup καθορίζει τα νέα οικονομικά μέτρα για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν το απόγευμα Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Με το πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση να εξακολουθεί να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, σήμερα αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και για τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις.

Αυτές είναι:

  • Η εξαίρεση των δαπανών από τον υπολογισμό του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Η ευελιξία σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα.
  • Μέτρα ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – ιδιαίτερα όσων έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η ελληνική πλευρά είχε ήδη εκκινήσει σε… κανονικές συνθήκες τη συζήτηση για την αναθεώρηση του στόχου του 3,5% για το πλεόνασμα, αλλά η σημερινή έκτακτη κατάσταση οδηγεί το ζήτημα σε εντελώς διαφορετική διάσταση. Ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή χρονιά για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης – και όχι μόνο – είναι κάτι παραπάνω από ορατός, συνεπώς το ελληνικό αίτημα για ευελιξία ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους μοιάζει πλέον εκ των ων ουκ άνευ.

Click4more Το μήνυμα Σακελλαροπούλου για τον κορονοϊό… στην καρδιά του Έλληνα! “Είμαι δίπλα σας”

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις του Eurogroup για να προχωρήσει σε νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή πλήττονται άμεσα από την επιδημία. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, αλλά και πάγωμα των δόσεων δανείων.

Πολλά από αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν και στην τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα με πρωτοβουλία του δεύτερου. Ο πρωθυπουργός έκρινε πάντως σκόπιμο να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, κάνοντας απλώς την αρχή με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση δεν θα μείνει μόνο στον κορονοϊό, αλλά θα συμπεριλάβει και τις εξελίξεις με την Τουρκία στον Έβρο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας, η σημερινή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη αναφορικά με την Εκκλησία. Τόσο η απόφαση να επιτρέπεται πλέον μόνον η ατομική προσευχή σε λατρευτικούς χώρους όσο και η επικείμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ανοίγουν το δρόμο για το κλείσιμο των ναών, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζωηρές αντιδράσεις από αρκετούς ιεράρχες. Να κλείσουν οι εκκλησίες αποφάσισε ήδη πάντως για τους Καθολικούς το Βατικανό, ενώ το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο – με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά – είναι πως η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο από την πλευρά της για να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις