Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Το Μαξίμου “μετρά” την επικράτηση Μητσοτάκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία της ΝΔ καθώς διαμορφώνονται νέα δεδομένα στο χώρο της συντηρητικής παράταξης που αναζητούσε εναγωνίως το αντίπαλο δέος στην κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης και η επικράτηση Κυριάκου Μητσοτάκη σίγουρα έχει τα στοιχεία της μεγάλης ανατροπής και της υπέρβασης από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ένα προβάδισμα 11 μονάδων, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεπλάγη καθώς θεωρούσε το αποτέλεσμα ανοιχτό, “ποντάροντας” πιο πολύ στην επικράτηση Μεϊμαράκη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια κεντρική άποψη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την νίκη Μητσοτάκη, αν και με βάση πρώτες εκτιμήσεις και προσεγγίσεις το αποτέλεσμα ευνοεί παρά δυσκολεύει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό γιατί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός χρειάζεται χρόνο για να αναστηλώσει το κόμμα και αφετέρου για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του και τη στάση του ιδίου και του κόμματος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Άλλωστε όπως λένε κυβερνητικά στελέχη είναι γνωστό τοις πάσι ο στενός δεσμός της οικογένειας Μητσοτάκη με το Βερολίνο, γεγονός που θα επηρεάσει τις τελικές επιλογές της νέας ηγεσίας της ΝΔ, η οποία παράλληλα πρέπει να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και ιδίως απέναντι στους συμμάχους Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη και τους ηττημένους της αναμέτρησης.

Για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως με την καθαρή επικράτηση Μητσοτάκη

– (ξε)καθαρίζει το πολιτικό τοπίο αφού ο Κ. Μητσοτάκης έρχεται επί της ουσίας να εκφράσει τον άξονα του “ΝΑΙ”, με όρους δημοψηφίσματος, ο οποίος τέμνει οριζόντια τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το ΠΟΤΑΜΙ, το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, ακόμη και την Ένωση Κεντρώων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή τους

– βάζει ταφόπλακα στα σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων ή “μεγάλου συνασπισμού”‘

Πάντως η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας μόνο εθιμοτυπική δεν θα είναι, καθώς αναμένεται να δώσει μια πρώτη γεύση στη νέα σχέση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Τσίπρα βέβαια να κρατά ακόμα τα ηνία, γνωρίζοντας όμως πλέον ότι δεν “παίζει” μόνος του.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε