Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το μεγάλο «στοίχημα» μετά τις φωτιές – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το μεγάλο «στοίχημα» μετά τις φωτιές – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη και… ανακουφισμένη για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τις φωτιές, όμως γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι η διαχείριση της επόμενης ημέρας θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα».

Γιατί πέρα από τις πολιτικές συνέπειες από αυτή την εθνική τραγωδία, έχει να διαχειριστεί και τις οικονομικές συνέπειες, αλλά και την κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν, καθώς και για τη θωράκιση της χώρας από νέες πυρκαγιές αλλά και πλημμύρες, συνέπεια της μεγάλης φυσικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε έναν πρώτο απολογισμό, αυτό στο οποίο εστιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι τα πυροσβεστικά μέσα, παρότι ενισχύθηκαν, είναι περιορισμένα για τόσο μεγάλες σε έκταση και ένταση πυρκαγιές.

Να σημειωθεί ότι φέτος έχουν μισθωθεί 31 πτητικά μέσα για την αεροπυρόσβεση, με κόστος μόνο για την εγκατάσταση 49,2 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο τόσο υπολογίζεται το κόστος για το πτητικό τους έργο.

Παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση ότι η βοήθεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθυστέρησε, λόγω και των πυρκαγιών σε άλλες χώρες του νότου, αλλά και ότι ο ίδιος ο μηχανισμός είναι ανεπαρκής.

Νέο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,71 δις.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την αγορά πιο σύγχρονων μέσων για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως drones για εναέρια παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, νέα «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Επίσης σχεδιάζεται η αγορά επιπλέον εναέριων μέσων (αεροσκάφη και ελικόπτερα), πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού.

Ο σχεδιασμός για τις οικονομικές επιπτώσεις της τραγωδίας

Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταρχήν επεξεργάζεται πρόταση για αναθεώρηση – επικαιροποίηση των βασικών πυλώνων, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να κατευθυνθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι στην κάλυψη των αναγκών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς οι εθνικοί πόροι δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος των αναγκών που προκύπτουν για τη χώρα.

Επιπλέον σχεδιάζεται να επιδιωχθούν συμμαχίες με άλλες χώρες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου ως κράτη που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές, να στηριχθούν κατά προτεραιότητα με κονδύλια από την Ευρώπη.

Πιο αυστηρές ποινές για εμπρησμούς

Μέσα στον μήνα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νέα διάταξη για την αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις εμπρησμού δασών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις