Κυριακή, 26 Μαΐ
21oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας – Είχε υποβληθεί από την Παρασκευή 

Το παρασκήνιο της παραίτησης Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας – Είχε υποβληθεί από την Παρασκευή 

«Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μην κρύβομαι στα δύσκολα», δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης, κοινοποιώντας μέσω των social media την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε για τις δηλώσεις του αναφορικά με την υπόθεση της πρωτοφανούς τραγωδίας στο πλοίο Blue Horizon, με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη – αποφάσισε κι υπέβαλε την παραίτηση του από την περασμένη Παρασκευή (08/09/2013).

Ωστόσο, καθώς ο Πρωθυπουργός, βρισκόταν για περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν το Σάββατο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει δεκτή την παραίτηση του και να συμφωνούν από κοινού να κοινοποιηθεί τη Δευτέρα, μετά και τη δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα και την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.

«Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», έγραψε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media ο κ. Βαρβιτσιώτης, με πηγές από το περιβάλλον του να επισημαίνουν ότι βάρυνε καταλυτικά στην απόφαση του το κλίμα τοξικότητας εναντίον του, πανταχόθεν, με την κριτική ότι εξίσωνε στις δηλώσεις του το θύμα με τον θύτη.

«Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του» προσθέτει, μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης στις αναρτήσεις του, τονίζοντας ότι επικοινώνησε με τους γονείς του αδικοχαμένου Αντώνη και τους υποσχέθηκε πως δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσει τη μνήμη του, αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί».

Πάντως το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν βαρύ μετά την ατυχή δήλωση Βαρβιτσιώτη και είναι ενδεικτικό ότι στην ανάρτηση που είχε εκείνη την ημέρα ο Πρωθυπουργός, έκανε φανερή τη δυσαρέσκεια του, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στον υπουργό Ναυτιλίας για τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε την παραίτηση Βαρβιτσιώτη, «αναπόφευκτη και ορθή».

Ολόκληρη η δήλωση παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μάς έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί, παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα τη συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω τη μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, ολοκληρώνοντας τις από τον νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.

Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.

Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.

Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.

Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και στην πατρίδα.

Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μην κρύβομαι στα δύσκολα.

Μπορεί για κάποιους να είμαι ένας καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.

Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γι’ αυτό και υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου».

Στη θέση του, στο υπουργείο Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις