Πολιτική

Το σχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – Αντιδράσεις για την επιδότηση επιτοκίου

«Συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση επιτοκίου των ήδη εκκρεμών δανείων. Εκεί είναι δύσκολο. Επί της αρχής η Ένωση δεν είναι θετική, αλλά θα δούμε πού θα το πάμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM αναφερόμενος στις λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια».

«Χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια, υπό την ευρεία έννοια του όρου καθώς, επιχειρηματικό δάνειο, δεν σημαίνει δάνειο μεγάλης επιχείρησης. Αν θέλετε το δάνειο της μεγάλης επιχείρησης είναι πιο εύκολο να το χειριστείς. Τα μικρά πολλά, τα 100.000 μικρά δάνεια, αυτά είναι πολύ μεγαλύτερος “πονοκέφαλος”, πολύ μεγαλύτερος δείκτης απασχόλησης», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει την πρότασή της.

Σημείωσε, για μία ακόμη φορά, ότι ο πλούσιος επιχειρηματίας με τη φτωχή επιχείρηση, είναι απαράδεκτο φαινόμενο και πρόσθεσε: «Εάν θέλει να την κρατήσει, να βάλει κεφάλαιο. Εάν δεν βάλει κεφάλαιο ο ίδιος από την τσέπη του, δεν πρόκειται να έρθει η ελληνική κοινωνία από το υστέρημά της να σταθεί δίπλα του».

Όσον αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες εξήγησε: «Δεν χρειάζονται κατ’ ανάγκην τη βοήθειά μας άμεσα, χρειάζονται όμως να μην αισθανθούν κορόιδα. Δε μπορούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού εις βάρος τους. Όμως η ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αυτούς ως στόχο, αυτοί επιβίωσαν, είναι ισχυροί, με τη θετική έννοια».

Σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων σε αυτή την προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ο υπουργός είπε ότι ένα από όσα σχεδιάζονται είναι η συνένωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάτω από μια ταμπέλα του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και άδεια πιστωτικού ιδρύματος -όχι με την έννοια του να δέχεται καταθέσεις- για να δημιουργηθούν μοχλεύσεις κεφαλαίων ώστε να έρθει ρευστότητα στην αγορά.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε μικρά ποσά, των νέων επιχειρηματιών. Εμείς αυτό το λέμε λαϊκή επιχειρηματικότητα. Δηλαδή όποιος έχει μια ιδέα, να μπορεί να βρει από το σύστημα μια στήριξη. Μιλάμε για μικρά ποσά, 10.000, 15.000 ευρώ που του επιτρέπουν ν’ ανοίξει μια επιχείρηση, να δει αν η ιδέα του μπορεί να “περπατήσει” και από κει και πέρα να του δώσουμε τη δυνατότητα σταδιακά να έχει πρόσβαση σε ευρύτερα κεφάλαια μέσω μόχλευσης κεφαλαίων και στο τραπεζικό σύστημα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Τα στεγαστικά είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. «Δεν αφήνουμε τίποτε έξω. Εκεί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά των ακινήτων η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την κατάσταση εάν είναι πρόχειρη», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «στόχος είναι να εξομαλυνθεί συνολικά και η αγορά των στεγαστικών δανείων».

Τέλος, για το πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι υπάρχει μια έκτακτη συνθήκη δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων, και πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μικρού χρονικού διαστήματος που αναφέρεται σε δάνεια συγκεκριμένης περιόδου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια των μακρών διαδικασιών του πτωχευτικού νόμου», κατέληξε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε αλλαγές στα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες

Η τρόικα ζήτησε από τον Δένδια ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Πιάνει δουλειά η τρόικα μετά την ”ρουκέτα” για μειώσεις μισθών και συντάξεων

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν χαρίζει τη δυναμική που καταγράφει – Τι ισχύει για τη συνεργασία με Κασσελάκη
Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εκλογική συνεργασία, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα προκύψει η δημιουργία ενός «αλλού πόλου»
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι