Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τουσκ: Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη πρέπει να έχουν αντιμετωπιστούν με κοινό τρόπο με βάση τα ευρωπαϊκά ιδεώδη τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας “υπογραμμίσαμε ότι συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση η αντιμετώπιση του προβλήματος και απαιτεί κοινή αντιμετώπιση με σεβασμό στο δίκαιο και την αλληλεγγύη και την ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών.”
“Το βάρος που ο Ελληνικός Λαός έχει κληθεί να σηκώσει είναι δυσανάλογο” είπε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας τόνισε στον Ν. Τούσκ την ανάγκη επίλυσης του συριακού προβλήματος και την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Σε ό,τι αφορά στη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο βασικός στόχος είναι η υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των μετακινητών.
“Υπογράμμισα στον πρόεδρο Τουσκ”, είπε ο Α. Τσίπρας, “εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δυο αντιλήψεις. Η πρώτη είναι μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και από την άλλη μια αντίληψη αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του ή χειρότερα ότι τα προβλήματα αφορούν μόνο αυτούς που τα αντιμετωπίζουν. Υπάρχει μια σειρά από χώρες που προτείνει τείχη και κλείσιμο συνόρων, οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν παρά με κοινή δράση. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί.”
Σε ότι αφορά στα Hot Spots, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως “η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο μέρος ευθύνης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ότι έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική χώρα.” Έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά αυτό δεν αρκεί, ο αγώνας θα είναι καθημερινός, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν”, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “δεν θα λύσει ούτε το πρόβλημα της Συρίας, ούτε και το πρόβλημα της ροής μεταναστών και προσφύγων”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ “χρειάζεται αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο κ. Τουσκ πάντως αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή λέγοντας ότι οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος καθώς ενισχύουν το καθεστώς Άσαντ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε