Δευτέρα, 6 Μαΐ
21oC Αθήνα

“Τρέχουν” οι εξελίξεις στην Κυβέρνηση! “Κληρώνει” την επόμενη εβδομάδα για ανασχηματισμό και Συνέδριο! Συμφωνούν Τσίπρας – Παππάς, διαφωνεί ο Βούτσης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ώρα αποφάσεων στην Κουμουνδούρου με τον ανασχηματισμό και το Συνέδριο να είναι δύο μεταβλητές που επηρεάζονται… εκατέρωθεν
– Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι ενδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να… ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα μετά και τις νέες -αρνητικές- δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ
– Γιατί… καίγεται το σενάριο για διεξαγωγή του Συνεδρίου εντός Ιουλίου και τι αποτελέσματα θα φέρει η αναβολή του για το φθινόπρωο
– Ποια είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως υποψήφια για… πλασάρισμα στους υπουργικούς θώκους

Με την συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαϊου να είναι ακόμη νωπή και την πρώτη αξιολόγηση να οδεύει προς ολοκλήρωση, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ραγδαίες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ποιοι μιλούν για “μομέντουμ” που δεν πρέπει να χαθεί, ποιες οι διαφωνίες στην Κουμουνδούρου και πως σχετίζεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον πιθανό ανασχηματισμό.

Ορθάνοιχτο!

Απολύτως ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, σε περίπτωση που το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους στενούς συνεργάτες του ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει και θα τις ανακοινώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού συζητήσει προηγουμένως με τα κορυφαία στελέχη, αλλά και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα.

Οι ιδιαίτερα αρνητικές για το κόμμα δημοσκοπήσεις (σ.σ. με πιο πρόσφατη αυτή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και με διαφορά 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ), επιβάλλουν κινήσεις… ανακατέματος της τράπουλας ακόμη και κατά την διάρκεια των… καυτών μηνών του προσεχούς καλοκαιριού.

Προβληματισμός…

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου περιελάμβανε αρχικά την διεξαγωγή του Συνεδρίου στα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να λυθούν τα χέρια του πρωθυπουργού από την ανάγκη τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών.

Στην συνέχεια θα ακολουθούσε η πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμούς στις αρχές φθινοπώρου, πιθανότατα πριν από τη ΔΕΘ, που θα σηματοδοτούσε και τη διεύρυνση, με τον ορισμό σε υπουργικούς θώκους ακόμα και προσώπων που θα προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, ο πρωθυπουργός συγκρότησε και την “τρόικα εσωτερικού”, υπό τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Τζανακόπουλο, που θα “βαθμολογούσε” τους υπουργούς σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η Κουμουνδούρου δεν προλαβαίνει να διοργανώσει Συνέδριο στα μέσα Ιουλίου, πρωτίστως διότι μετά την πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή της αξιολόγησης, στο κόμμα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και όπως τονίζουν ακόμη και εμβληματικά στελέχη του “χρειάζεται χρόνος για ουσιαστικό διάλογο”.

Τα βρίσκουν Τσίπρας με Παππά – Που διαφωνεί ο Βούτσης

Σε περίπτωση που το Συνέδριο μετατεθεί τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι το θέμα του ανασχηματισμού τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι απολύτως ανοιχτό, προκειμένου να μην χαθεί το “μομέντουμ” με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της διεξαγωγής του Συνεδρίου τον Ιούλιο, άποψη που έχει εκφράσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τάσσεται και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, φέρεται να εκτιμά πως δεν πρέπει να γίνει ούτε Συνέδριο ούτε ανασχηματισμός πριν από το φθινόπωρο και αυτό που χρειάζεται είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να “τρέξει” τους υπουργούς με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στενή παρακολούθηση, ούτως ώστε να παραχθεί έργο.

Στο ίδιο μήκος κύματοςκαι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών, Δημήτρης Παπαδημούλης, που διαμηνύει ταυτόχρονα πως εφόσον η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να μη γίνει ανασχηματισμός, θα πρέπει “να κοπεί μαχαίρι και η ανασχηματολογία”, την οποία, όπως εκτιμά, τροφοδοτούν κάποιοι στο Μαξίμου.

Όλα κρίνονται αυτή την εβδομάδα

Ούτως ή άλλως η επόμενη θα είναι εβδομάδα τελικών αποφάσεων, τόσο για το Συνέδριο, όσο και για τον ανασχηματισμό. Εάν, πάντως, το Συνέδριο διεξαχθεί το φθινόπρωο, την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, θα εγκριθούν οι θέσεις και θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Ταυτόχρονα, θα συγκροτηθεί και επιτροπή διερεύνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα που “παίζουν”

Αναφορικά με τα πρόσωπα, “κλειδί” του ανασχηματισμού (όποτε αυτός κι αν γίνει) θα αποτελέσει η μετακίνηση ή όχι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρωθυπουργό πάντως να μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο υπουργικό συμβούλιο. για τις “ομάδες” Ε. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη (υπ. Οικονομίας), Γ. Κατρούγκαλου (υπ. Εργασίας) και Γ. Χουλιαράκη (αναπλ. Υπουργός Οικονομικων) για τη σκληρή μάχη που έδωσαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, γεγονός που σημαίνει ότι ή τους κρατήσει στα ίδια πόστα ή θα τους αναθέσει νέα καθήκοντα, “ανακατεύοντας έτσι και την εσωκομματική τράπουλα.

Από τη μάχη αυτή σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους γεννήθηκε μια “νέα γενιά” τεχνοκρατών, ίσως και μελλοντικών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απέκτησαν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

Ο ανασχηματισμός πάντως αναμένεται να είναι σαρωτικός και απ’ το παρόν σχήμα οι μόνοι που θεωρούνται ακλόνητοι, είναι το “δίδυμο” του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευοπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση του Ν. Παππά (Επικρατείας) και της Ο. Γεροβασίλη (Κυβ. Εκπρόσωπος).

Από και κει πέρα θεωρείται αβέβαιο το κυβερνητικό μέλλον για τους: Ν. Φίλη (Παιδείας), Αρ. Μπαλτά (Πολιτισμού), Θ. Δρίτσα (Ναυτιλίας), Ν. Τόσκα (Δημ. Τάξης), Γ. Μουζάλα (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Θ. Πελεγρίνη, Π. Πολάκη, Αλ. Φλαμπουράρη (Επικρατείας) και Στ. Κοντονή (Αθλητισμού), ενώ για τους Ν. Κοτζιά (Εξωτερικών), Π. Καμμένο (Άμυνας), Π. Σκουρλέτη (Περιβάλλοντος), Α. Ξανθό (Υγείας), Π. Κουρουμπλή (Εσωτερικών) και Χρ. Σπίρτζη (Υποδομών) υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την παραμονή τους ή όχι στην κυβέρνηση, ή την ανάληψη νέων καθηκόντων.

Την παράσταση του ανασχηματισμού, καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο είναι πιθανόν να κλέψει η υπουργοποίηση πρωην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως του Δημήτρη Ρέππα (στο υπ. Εργασίας), του Νίκου Χριστοδουλάκη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Με πληροφορίες από: Real News

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε