Παρασκευή, 24 Μαΐ
23oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησαν κανέναν για τα Μνημόνια

Τσακαλώτος

Αφού μας προσέφερε ακόμη μια αξέχαστη στιγμή κλίνοντας το… ΔΕΚΟ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές τη μεταμνημονιακή… παρακολούθηση.

«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχει καταλήξει και ξέρουμε πως θα είναι ποιοτικά η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 472», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε ταυτοχρόνως τόσο την ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, ότι δεν επικεντρώθηκαν στο ζήτημα ουσίας της συζήτησης. Που κατά τον ίδιο, δεν είναι άλλη από το να μάθει ο ελληνικός λαός για το μέλλον: Ποιος δηλαδή έχει καλύτερη στρατηγική, ποιες είναι οι προτεραιότητες, αν υπάρχουν συνθέσεις και τι μπορούμε να κάνουμε.

Τσακαλώτος: Ενισχυμένη παρακολούθηση όχι προληπτική γραμμή

«Η αλήθεια είναι ότι φεύγουμε από το πρόγραμμα και θέλουμε μια ατζέντα ανάπτυξης, στο κέντρο της οποίας θα είναι ο κόσμος της εργασίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, διαπραγματεύεται με τους θεσμούς «για μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή».

Και κάλεσε τόσο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τη πρόεδρο της ΔΗΣΥ Φώφη Γενημματά, «να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης». «Όχι μόνο δεν έγινε αυτό που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι, αλλά δίνει απαντήσεις σε όλα αυτό το ολιστικό σχέδιο. Συντάξεις, αδήλωτη εργασία κατώτατος μισθός μπαίνουν στο κομμάτι της ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Η ιστορία αποδεικνύει ότι αν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, κάποια στιγμή παύουν να είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να γυρνάμε πίσω, όταν είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησαν κανέναν για τα Μνημόνια!»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, τα δυο κόμματα που ζητούν επίμονα εκλογές. Όπως είπε, δεν μπορούν να μιλούν για εκλογές και να υποστηρίζουν ότι δεν έχει νομιμοποίηση η σημερινή κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «τα κόμματα που δημιούργησαν το χρέος και υπέγραφαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανένα».

«Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που δε ρώτησαν κανέναν, όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν, όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε κανέναν, όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς τη βάλατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις