Σάββατο, 13 Απρ.
26oC Αθήνα

Τσιάρας: Αλλάζουμε άμεσα τους νέους Ποινικές Κώδικες

Τσιάρας: Αλλάζουμε άμεσα τους νέους Ποινικές Κώδικες
ΑΠΕ - ΜΠΕ (αρχείο)

Αναγκαίες χαρακτήρισε τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του κατά την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε πως “η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν”, προσθέτοντας πως “η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό”.

Παράλληλα, τόνισε πως τις αλλαγές επεξεργάζεται η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής.

“Οπλίζεται με τον αναγκαίο χρόνο να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε ημιτελές. Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δίκη μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού. Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το δικαστικό μας σύστημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της πολυνομίας” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Τσιάρας: “Σπουδαίο εγχείρημα…”

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει “σπουδαίο εγχείρημα” τους Κώδικες, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο”.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως “είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Σαλάτας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισήμανε πως “ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος. Βεβαίως για ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, αυτή την ανάγκη εύχομαι να καλύψει το συνέδριο.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κρίνεται κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδωρείται η Δικαιοσύνη”.

Φυσιολογική διαδικασία χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, τη “σφοδρή κριτική σε πολλές διατάξεις”, επισημαίνοντας πως πρόκειται για “συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας” και “δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα”.

Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε πως θεωρεί “αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις”. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε θετικές και αναγκαίες αλλαγές όπως τον εξορθολογισμό των ποινών.

Το συνέδριο έχει ως αντικείμενο τους νέους Κώδικες και κατά τη διάρκεια του θα μιλήσουν δικαστικοί, καθηγητές πανεπιστημίου και έγκριτοι δικηγόροι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις