Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας: Αποκαλυπτικός για οικογενειακά επιδόματα και απεργία!

Τσίπρας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τσίπρας για όλους και για όλα στην ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Ο… αστρολόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη και δύο “ακανθώδη” ζητήματα.

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος». Αυτό, τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια: «Ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».

Για να προσθέσει: «’Ολοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Η… συνέχεια είχε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και αναφορές σε δύο “ακανθώδη” ζητήματα. Ας τα πάρουμε όμως χρονολογικά.

Τσίπρας: “Ζητώ την κατανόησή σας…”

Σημειώνεται αρχικά πως ο πρωθυπουργός, εκφώνησε την ομιλία του νωρίς προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του στενού του συνεργάτη και φίλου Θοδωρή Μιχόπουλου.

Click4more: Τελευταίο αντίο στον Θοδωρή Μιχόπουλο – Απαρηγόρητος ο πρωθυπουργός [vids, pics]

Ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 66 ετών. Μάλιστα, ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Παίρνω το βήμα νωρίτερα για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός και ζητώ την κατανόησή σας».

Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη με… αστρολόγους

«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει». Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (σ.σ. οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).

Τσίπρας

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Μετά την επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε συγκεκριμένα για δύο εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα…

Ζήτημα πρώτο: Επιδόματα τέκνων

«Παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.

Click4more: Φάουλ Λεβέντη! Επιτέθηκε στον Τσίπρα γιατί έφυγε για την κηδεία Μιχόπουλου [vid]

Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.

Για να καταλήξει: «Για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις. Είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».

Ζήτημα δεύτερο: Απεργία

Το μεγαλύτερο ίσως, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.

Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουτργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Επίλογος με “δίκαιη ανάπτυξη”

Στον επίλογο της ομιλίας του, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η σημερινή ψηφοφορία, θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα. Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας, γεγονός που εξηγεί τον εκνευρισμό στις τάξεις των πολιτικών του αντιπάλων», παρατήρησε.

«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών και των δεικτών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις