weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τσίπρας: Απολογισμός με επίθεση σε Μητσοτάκη – «Περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι»

Τσίπρας: Απολογισμός με επίθεση σε Μητσοτάκη – «Περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την δυσφορία του σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αναρωτιέμαι αν είναι τα νεύρα σας ή αν είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας, να συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζετε ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας. Δεν είναι όμως. Εδώ είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Μπορεί κάποια πράγματα να τα βρήκατε εύκολα αλλά αυτή η οίηση και η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία και αλίμονο αν πάρουν μεγαλύτερη εξουσία ποτέ από αυτή που νομίζουν ότι έχουν…» είπε μεταξύ άλλων οργισμένος ο πρωθυπουργός.

Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

«Σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια λιτότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2019 «τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό μιας Ελλάδας ελεύθερης ξανά, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα μιας Ελλάδας πιο δίκαιης».

Ο ΑλέξηςΤσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι «αν εσείς θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί για αυτά που πιστεύει, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε για αυτά που κάνατε στο τόπο και γι’ αυτά που ξέρουμε ότι θα κάνετε». Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «στις εκλογές ψηφίζει ο λαός που λεηλατήσατε κι όχι οι δημοσκόποι».

Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο ηγέτης, ο πιο γνήσιος εκφραστής, ενός συστήματος εξουσίας που για 40 χρόνια κυβέρνησε τον τόπο και τον έστειλε στη χρεοκοπία, πείτε μου αλήθεια, ποιο σύστημα δήθεν πολεμάτε; Πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθείτε όχι για τις ιδέες σας αλλά για αυτά που κάνατε στο τόπο. Και κυρίως για αυτά που δε κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία.

Δεν θα σας αφήσει ο ελληνικός λαός να εφαρμόσετε αυτό το σχέδιο, γιατί η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάρει ξανά τις τύχες στα χέρια τους, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Περάσαμε από 40 κύματα»

«Περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι Θέλω να ευχαριστήσω καθένα και κάθε μια από σας και σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 ολόκληρα χρόνια λιτότητας, τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης. Θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε νέα εντολή από τον ελληνικό λαό για να πάμε την Ελλάδα ακόμη πιο μπροστά» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τον «ίδιο ολισθηρό δρόμο» κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «μειοδότες» και φτάνοντας «στο κατώτατο σκαλί της αθλιότητας». Κρατώντας υψηλούς τόνους αναφέρθηκε στα περί «συναλλαγής» για την Μακεδονία και τις συντάξεις και τόνισε ότι «η συναλλαγή θέλει δύο» ρωτώντας τον Κ. Μητσοτάκη «με ποιον έκανα την συναλλαγή, τον κ. Γιούνκερ, την κ. Μέρκελ, τον κ. Μακρόν;»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι με τη στάση του δείχνει την «ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες» παρατηρώντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι κι Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου» θυμίζοντας ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε σε «συναλλαγή» για το ζήτημα των συντάξεων και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής»

«Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα.Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;

Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παραλάβαμε τη χώρα μετά από μια πενταετία καταστροφής. Με συντάξεις κομμένες κατά 40 δις ευρώ, την ανεργία στο 28% και μειωμένο τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο.

H δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιδιαιτέρως σκληρή χωρίς κανένα αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε»

«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» «Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο.

Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Η αντιπολίτευση κατασκευάζει μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η πολιτική όμως δεν είναι φαντασιακό. Είναι πραγματικότητα. Είναι οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060»

«Για κάθε χρόνο που κυβέρνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαμε κατά μέσο όρο ύφεση 5,5%. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.Στο τέλος του 2018 η χώρα αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης με πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς το 2019.Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, και ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ.” Είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, σύμφωνα με τους Θεσμούς.

Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.

Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία»

«Έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%. Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία σήμερα στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 επί κυβερνήσεων Σαμαρά. Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για δουλειές και θέσεις εργασίας. Είναι εκείνοι που συνέβαλαν καθοριστικά στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28%.

Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάνε για δουλειές και θέσεις εργασίας. Είναι εκείνοι που συνέβαλαν καθοριστικά στην έκρηξη της ανεργίας από το 11% στο 28%. Σε 3,5 χρόνια καταφέραμε να αποκλιμακώσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες περίπου. Δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με επικράτηση των μορφών σταθερής εργασίας, έναντι αυτών της μερικής απασχόλησης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Υποστηρίζετε τον μύθο γιατί μόνο με μύθους τρέφεστε, ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Στο θέμα των επενδύσεων, στο χώρο της ενέργειας η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ με το δημόσιο να αποκτά ουσιαστικά δικαιώματα, την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την παράλληλη διακράτηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο η ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες».

Νέα τροπολογία στη βουλή της πΓΔΜ

«Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα. Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

#TAGS MM