Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τσίπρας: Άστραψε και βρόντηξε από την Τρίπολη! [vid, pics]

Τσίπρας

Τσίπρας… για όλα! Το επίδομα ενοικίου, η Tesla, η Novartis και η Siemens, αλλά και τα δημόσια έργα, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η τοπική κοινωνία με τους αγρότες, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

“Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή”. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Τρίπολη, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

“Το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του. Μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε”, συμπλήρωσε.

“Καρκίνωμα”!

Από την Τρίπολη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι πια σε όλους μας καθαρό ότι: «Όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση».

Τσίπρας

«Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα. Που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη», τόνισε.

Τη βεβαιότητα ότι περνάμε οριστικά τη μεθόριο εξέφρασε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη: «Από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου» σημείωσε. Για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ξανά σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω».

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού

Τσίπρας για αγρότες

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Βασικοί στόχοι της: Βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων, εξωστρέφεια, ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών, εξάλειψη των κακών πρακτικών.

Ανέφερε ότι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Επίσης προωθείται η διαμόρφωση ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.

Επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ. Που με τη προσθήκη των 118 εκατ.  του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε στα 353 εκατ.

Έχουν δε καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους αναφορικά με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αφορούν 22 έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020.

“120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων”!

Μιλώντας για τον τομέα του Τουρισμού, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Ποσό για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Επισήμανε ότι υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης ότι στην Πελοπόννησο αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι. Αυτοί θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί. Ακόμη, προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια. Επίσης, ανέφερε ότι στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.

Τσίπρας

Ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου. «Εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους».

Για τα απορρίματα

Όσον αφορά στο κυρίαρχο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε ότι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσίπρας

Σημείωσε ότι το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης. Αλλά και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:

– Μείωση της εγγυημένης ποσότητας.

– Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους.

– Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης.

– Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού.

– Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή.

– Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού

Φάκελος… ΔΕΗ

“Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας”, τόνισε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Τόνισε ότι “η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ” που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της”. Εξήγησε ότι “με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού”.

Τσίπρας

Υπογράμμισε ότι “η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας” και πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.

Είπε ότι η θεσμοθέτηση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως  ο Δήμος Μεγαλόπολης, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικό σχολείο στην Σπάρτη και… Tesla!

Πολύ σημαντική είδηση χαρακτήρισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας την επένδυση της Tesla στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι εθνικές επιτυχίες και πρέπει να τις αναδεικνύουμε.

Παράλληλα, ως επιτακτική ανάγκη προέταξε την κατασκευή ενός κτιρίου μελετημένου για Ειδικό Σχολείο, μέσα στη Σπάρτη.

Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την εξεύρεση του χώρου είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα σε συνεργασία με την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και τον Δήμο Σπάρτης. Σημείωσε ότι το νέο σχολικό συγκρότημα για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες θα σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση όλα τα παιδιά από όλη τη Λακωνία.

Ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία κατασκευής νέου κτιρίου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης σε οικόπεδο που προορίζεται για σχολική στέγη, ένα τοπικό αίτημα που αμέσως έγινε δεκτό.

Όπως δεκτά έγιναν, τόνισε, και τα αιτήματα για επισκευές στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Τρίπολης που συστεγάζονται και έχουν συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για παρεμβάσεις στο κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης και για το κατεστραμμένο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείο Τρίπολης.

Τσίπρας

Φινάλε με.. υπόσχεση

“Δεν θα επισκεφτώ την Περιφέρεια σας σε ενάμιση χρόνο όταν θα γίνουν οι εκλογές”, τόνισε κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, θα την επισκεφθεί ο ίδιος ξανά και ξανά για να δει αν υλοποιούνται όσα συναποφασίστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Δείτε το βίντεο που μετέδιδε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού

«Η Προστιθέμενη Αξία της Πελοποννήσου»

«Η Προστιθέμενη Αξία της Πελοποννήσου», μιας από τις ελληνικές περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα ιστορίας και πολιτισμού, στο επίκεντρο της συζήτησης για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας μας. Κεντρική ομιλία στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 27. Februar 2018

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις