Τσίπρας: Δεν μας πειράζει που φάγαμε ξύλο γιατί η αλήθεια και καίει και μένει

Για όλους και για όλα απάντησε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας iASK&WATCH που εγκαινιάστηκε σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ζωντανά στις ερωτήσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώθηκαν μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του iSYRIZA και… έβγαλε αρκετές ειδήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως στην επόμενη διακυβέρνηση του κόμματος, η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικά σε όλους τους δικαιούχους, ακόμη και σε αυτούς που δεν θεωρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι. Επίσης στο ερώτημα μέλους του iSYRIZA για το “πότε θα καταφέρουμε να πάρουμε την εξουσία”, ο κ. Τσίπρας απάντησε με τη φράση «φάγαμε πολύ ξύλο χθες γιατί είπαμε μία αλήθεια».

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανήλθε με αυτό τον τρόπο στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει στη δεύτερη φορά Αριστερά, το κόμμα να δει τι θα κάνει με τους αρμούς της εξουσίας.

Η άποψή του αυτή ξεσήκωσε έντονη κριτική από την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει πως “δεν μας πειράζει που φάγαμε ξύλο γιατί η αλήθεια και καίει και μένει».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η Αριστερά δεν έρχεται για να εκδικηθεί. Όμως δεν ήμασταν αρκετά αποφασιστικοί γιατί το τρίπτυχο, κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατία και λογοδοσία πρέπει να γίνει πράξη. Εμείς συναντήσαμε και παραλάβαμε ένα κομματικό κράτος , ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διόρισε 15 διευθυντές εν μία νυκτί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς είπαμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές με την καλή μας την καρδιά για να μην μας κατηγορούν ότι αλλάζουμε. Είναι λάθος, αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα για εμάς γιατί όσοι έμειναν δεν είχαν μπει με αξιοκρατία. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε τους δικούς μας αλλά τους άξιους».

Σε ερώτηση γιατί η αντιπολίτευση που ασκεί δεν έχει δυναμισμό, διερωτήθηκε: Αλήθεια; Αυτό είναι κάτι που το ακούω πιο πολύ από τους συριζαίους. Αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι πάντοτε αποτελεσματικό.»

Η συνταγή για να κερδίσει τις εκλογές

Επίσης αναφέρθηκε στα τρία πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές: «Να δικαιώσει τους πολίτες που τον ψήφισαν, να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους που προτίμησαν την αποχή και να πείσει και κάποιους από τους πολίτες που ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι δεδομένο ότι πρέπει να φωνάζεις για να υπερτερείς. Όμως σίγουρα πρέπει να κάνεις εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση. Κι εμείς στα μεγάλα θέματα κάνουμε. Τώρα, αν θα πρέπει τα στελέχη μας να γίνουν καλύτερα στις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ ή η κοινοβουλευτική ομάδα να γίνει καλύτερη αυτό ναι εκεί μπορούμε να βελτιωθούμε».

Στο όραμά του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που “είναι ταυτόσημο με το όραμα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη”, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της διαδικτυακής πλατφόρμας i syriza.

“Εφάρμοσαν στην Ελλάδα θεωρίες του δόγματος του σοκ”

“Η Ελλάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη περιπέτεια τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πειραματόζωο της ΕΕ, εφαρμόστηκαν θεωρίες του δόγματος του σοκ…”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο όραμά του, ότι ” η Ελλάδα θα επανέλθει στον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας και θα βγάζει και ένα πρόσωπο ανθρωπισμού, όπως έπραξε το 2015, απέναντι στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Επίσης θα είναι μία Ελλάδα που θα μπορεί να καλύπτει τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς”.

Μιλώντας για τα εσωκομματικά ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει η καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου. “Ήταν πάντα ένα κόμμα ανοικτό και διαρκώς μετασχηματιζόμενο που τολμούσε να αλληλεπιδρά με την κοινωνία. Γι αυτό και πέτυχε να αξιοποιήσει την κρίση του πολιτικού συστήματος και να μετατραπεί από ένα χρήσιμο κόμμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης αλλά με πλούσιες ιδέες σε κόμμα εξουσίας. Σήμερα βρίσκεται σε μία νέα φάση και πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του και τις αγκαλιές του στο νέο κόσμο που ψήφισε αυτό το κόμμα. Συνεπώς θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ανοικτό, ριζοσπαστικό αλλά και σύγχρονο κόμμα που αξιοποιεί τις δυνατότητες για να εμβαθύνει την εσωκομματική δημοκρατία”. Για την προσέλευση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και εγκατέλειψε τους ψηφοφόρους του και όχι το αντίστροφο. Όσοι έρχονται έχουν συνειδητοποιήσει ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους.

Το κόμμα πρέπει να είναι συμμετοχικό

Για τις συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στα κόμματα της Αριστεράς η δημοκρατική συζήτηση είναι πλούτος και δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο οι λεγόμενες τάσεις ολοένα και λιγότερο παράγουν ιδέες και πολιτική και περισσότερο δημιουργούν ομαδοποιήσεις. Υπ αυτή την έννοια είναι παρωχημένες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο και δημοκρατία. Το κόμμα πρέπει να είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό να έχει κανόνες και να μην είναι αρχηγικό, αυτή την στιγμή με ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μας παρακολουθούνε από όλη την Ευρώπη. Να κάνουμε το βήμα οι κρίσιμες και μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνονται από την βάση του κόμματος. Θα εισηγηθώ στο συνέδριο για τα κρίσιμα θέματα ακόμη και της διακυβέρνησης να ψηφίζει η βάση.

Για την επιστροφή των μισθών και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, σημείωσε κατ αρχήν ότι “στην πολιτική στα εργασιακά κρίνεται η διαφορά της αριστεράς από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που είναι στην κυβέρνηση. Οι απόψεις που λένε ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μέσα από μείωση των μισθών, που προβάλλει η παρούσα κυβέρνηση έχουν αποτύχει παντού. Χωρίς μισθούς δεν υπάρχει ενεργός ζήτηση και κατανάλωση και ξαναγυρνάμε στον φαύλο κύκλο της κρίσης”. Ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 11% αύξηση μισθών “όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και στόχος μας ήταν με 7,5% για το 2020 και 2021 να επιστρέψουμε στον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ. Επίσης θα κάνουμε την ολική επαναφορά της 13η σύνταξης”. Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποιεί ούτε καν την υπόσχεση για αύξηση διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης του 4%.

Μιλώντας για τα θέματα νόμου και τάξης είπε ότι “το θέμα της ασφάλειας είναι δύσκολο να μην είναι προνομιακό για την κυβέρνηση γιατί εμπεριέχει ένα αντανακλαστικό που είναι ο φόβος και εκείνοι επενδύουν στον φόβο”. Σημείωσε πάντως ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από τη ΝΔ με την ένταση της καταστολής είναι προορισμένη να αποτύχει γιατί εστιάζουν στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενώ στους δρόμους σφάζονται.

Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ρωτώντας: “Γιατί έκανε τον αρχηγό της Αστυνομίας που ήταν στο Μάτι, γενικό γραμματέα Δημοσίας Τάξεως; Τι γραμμάτια ξεπληρώνει;”.

Αντιφατική στάση στην αντιμετώπιση της Τουρκίας

Για τα εθνικά και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας είπε ότι “αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να επιστρέψει στο δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής κατά τρόπο που θα αξιοποιεί τις συμμαχίες της αλλά και την γεωστρατηγική της σχέση”. Ασκώντας ξανά κριτική είπε ότι “ο προβλέψιμος είναι προβλέψιμος και δεν τον υπολογίζουν. Είναι λάθος η πολιτική της κυβέρνησης. Στην αντιμετώπιση της Τουρκίας ακολουθούν μια αντιφατική στάση…Υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και αδυναμία σθεναρής παρουσίας και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή επίθεση από τους μηχανισμούς διάδοσης fake news. Ως παράδειγμα έφερε ότι “ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αξιοποιήσει faκe news, με τις αναφορές του στην Βουλή για την οικογένειά του και τα εισοδήματά του, που του γύρισε μπούμερανγκ”. Συνεχίζοντας είπε ότι “ο καλύτερο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα fake news είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να δίνουμε τις απαντήσεις που πρέπει. Το μεγάλο όπλο για την αριστερά είναι πάντα η αλήθεια και η δικαιοσύνη”.

οφσάιντ οι κινήσεις στο ποδόσφαιρο

Οι κινήσεις της κυβέρνησης στο ποδόσφαιρο είναι οφσάιντ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “είναι ένας συνδυασμός διαπλοκής και ανικανότητας γιατί είναι μία κυβέρνηση εξυπηρέτησης συμφερόντων…Όταν είσαι υποχρεωμένος να εξοφλείς γραμμάτια υπάρχει πρόβλημα. Και ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να νομίζει ότι κέρδισε μόνος του τις εκλογές, εκείνοι όμως που τον έκαναν πρωθυπουργό έχουν άλλη άποψη. Και όταν αυτοί έχουν και από μία ομάδα και ένα κανάλι τότε δημιουργείται πρόβλημα”.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι η Αριστερά ήταν και είναι πάντα πατριωτική δύναμη και οι εξελίξεις τώρα την δικαιώνουν. Πρόσθεσε: “που κρυφτήκαν οι “μακεδονομάχοι τώρα που ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τηρεί αλλά και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών;”.

‘Άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στην ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι «εγώ δεν θα την πω ΥΕΝΕΔ», ωστόσο «αν είχα διορίσει τον διευθυντή του γραφείου μου, πρόεδρο φανταστείτε τι θα έλεγαν; Άλλωστε έχει διορίσει και καμιά εικοσαριά δημοσιογράφους στο Μαξίμου», ανέφερε ακόμη.

Συνεχίζοντας είπε ότι είναι υπερβολική η εύνοια που δείχνουν τα ΜΜΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη -μέχρι φυσιογνωμιστή επιστράτευσαν- και προέβλεψε ότι στο τέλος αυτό δεν θα του βγει σε καλό. Σημείωσε ακόμη ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι εχθρικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ο ρόλος τους δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.

Από κει και πέρα σε άλλες άνετος και χαλαρός δέχθηκε να βγάλει μια selfie με ένα μέλος από την Αίγινα αστειευόμενος πως “δεν θα βγάζεις selfie μόνο με τον Φλαμπουράρη”, ενώ σε άλλο ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα διαπλοκής και διαφάνειας θα πηγαίνει με τον σταυρό στο χέρι είπε: Εσύ μάλλον συμπαθείς πολύ τον Πολάκη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί να ρίξει μαύρο στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιχειρεί να ρίξει μαύρο στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ΕΡΤ, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την αυριανή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για το ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Η «αποκωδικοποίηση» του μηνύματος Μητσοτάκη – Άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα με φόντο την εστίαση

Lockdown: Η «αποκωδικοποίηση» του μηνύματος Μητσοτάκη – Άνοιγμα μετά την Καθαρά Δευτέρα με φόντο την εστίαση

Μαγαζιά, σχολεία, εστίαση. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα του lockdown που ακόμα... αργεί, αφού ο κορονοϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τη χώρα και ειδικά την Αττική που «μετρά» 553 από τα 1.176 νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου.
ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης

ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Με αφορμή την αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «Ο εκβιασμός ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά – κορονοϊός: Να επιταχθούν κλίνες ιδιωτικού τομέα – Στα όριά του το ΕΣΥ στην Αττική

Γεννηματά – κορονοϊός: Να επιταχθούν κλίνες ιδιωτικού τομέα – Στα όριά του το ΕΣΥ στην Αττική

Για οριακή κατάσταση του ΕΣΥ κυρίως στην Αττική κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid19. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καλεί ... Διαβάστε περισσότερα
Πλακιωτάκης: Για πρώτη φορά ενιαία πολιτική για τα νησιά – Πώς μειώσαμε τις ροές μεταναστών

Πλακιωτάκης: Για πρώτη φορά ενιαία πολιτική για τα νησιά – Πώς μειώσαμε τις ροές μεταναστών

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε τις αλλαγές που προκύπτουν μετά την ψήφιση του νέου Νόμου για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο. Όπως τονίζει ο ... Διαβάστε περισσότερα
Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαίωση για την παραίτηση Ταραντίλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαίωση για την παραίτηση Ταραντίλη

Δικαιωμένα αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη για τη στάση που κράτησαν στο θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη, αναδεικνύοντας ... Διαβάστε περισσότερα
Χρήστος Ταραντίλης: Το παρασκήνιο της παραίτησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Χρήστος Ταραντίλης: Το παρασκήνιο της παραίτησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δεν ήρθε εντελώς ξαφνικό στην κυβέρνηση η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη. Απ' την αρχή η επιλογή του είχε κριθεί ως ρίσκο. «Βαριά» η ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.