Πολιτική

Τσίπρας: Φθηνότερο ρεύμα έως 30%, αλλαγές στις Πανελλήνιες, αυξήσεις στο ΕΣΥ – Το κυβερνητικό σχέδιο της ΕΛ.Α.Σ.

Μέσα από τον πρώτο ψηφιακό διάλογο με τα μέλη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης παρουσίασε τον βασικό κορμό του προγράμματός του
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τα μέλη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, μέσω της πλατφόρμας myELAS, είχε χαρακτήρα πολύ ευρύτερο από μια εσωκομματική επικοινωνία. Περισσότερο από έναν διάλογο με τα μέλη, αποτέλεσε μια πρώτη συνολική παρουσίαση του πολιτικού και προγραμματικού πλαισίου με το οποίο η νέα παράταξη επιχειρεί να εμφανιστεί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει έμφαση στη διάκριση ανάμεσα στην αντιπολίτευση διαμαρτυρίας και στην αντιπολίτευση που διεκδικεί την ευθύνη της διακυβέρνησης. «Η πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ευθύγραμμη», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης συνεπάγεται κόστος και λάθη, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών.

Στο οικονομικό πεδίο παρουσίασε το πλαίσιο πάνω στο οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κινηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της Συμπαράταξης. Οι τρεις βασικοί άξονες είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η φορολογική δικαιοσύνη και η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική ότι οι κοινωνικές παρεμβάσεις δεν είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η πιο συγκεκριμένη προγραμματική εξαγγελία αφορούσε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για εγγυημένη ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος σε προσιτή τιμή, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων ανάμεσα σε παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και παρόχους. Σύμφωνα με την εκτίμηση που παρουσίασε, η εφαρμογή του μοντέλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των λογαριασμών έως και κατά 30%, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στην Παιδεία προανήγγειλε δύο παρεμβάσεις με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Η πρώτη αφορά την αναθεώρηση του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο χαρακτήρισε αδιάβλητο αλλά ταυτόχρονα υπερβολικά πιεστικό για τους μαθητές. Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά τη χρηματοδότηση της έρευνας και την πανεπιστημιακή πολιτική.

Στο πεδίο της Υγείας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Οι τελικές ανακοινώσεις, όπως είπε, θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στη θεσμική λειτουργία του κράτους. Ανέπτυξε την πρόταση για ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης, αντιπαραβάλλοντάς το με το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης, ενώ προανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαφάνεια και τον περιορισμό των δυνατοτήτων πολιτικών παρεμβάσεων στη λειτουργία του κράτους.

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης, ασκώντας κριτική στον τρόπο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο στήριξης του πρωτογενούς τομέα, με μόνιμη επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης

Κυβερνητικός προσανατολισμός και απόρριψη της λογικής της διαμαρτυρίας.

Τρεις άξονες στο οικονομικό πρόγραμμα: κοινωνικό κράτος, φορολογική δικαιοσύνη, δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρόταση για μείωση έως 30% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναμόρφωση του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας.

Αυξήσεις αποδοχών και προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θεσμικές παρεμβάσεις για διαφάνεια και λογοδοσία.

Σχέδιο στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Κάλεσμα για ενεργότερη παρουσία των μελών στην κοινωνία και στους συλλογικούς φορείς.

Στόχος η μεσαία τάξη

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσπάθεια διεύρυνσης του ακροατηρίου. Οι αναφορές δεν περιορίστηκαν στους μισθωτούς ή στους οικονομικά ασθενέστερους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι επαγγελματίες της Υγείας και τα νέα ζευγάρια που επιβαρύνονται από το κόστος της ενέργειας. Η επιλογή αυτή δείχνει ότι η Συμπαράταξη επιχειρεί να απευθυνθεί σε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά αποτελούν πεδίο πολιτικού ανταγωνισμού με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, διευρύνοντας την ατζέντα πέρα από τον στενό πυρήνα της παραδοσιακής αριστερής εκλογικής βάσης.

Προσπάθεια ανάκτησης της θεσμικής αξιοπιστίας

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η έμφαση στους θεσμούς. Η επαναλαμβανόμενη αναφορά στη διαφάνεια, στη λογοδοσία και στη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών ελέγχου του κράτους επιχειρεί να απαντήσει σε ένα πεδίο όπου η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση οξύνθηκε ιδιαίτερα κατά την χθεσινή ημέρα μετά τη νέα μετωπική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης μετά τις διώξεις κατά βουλευτών της.

Η στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

Η συνολική αρχιτεκτονική της παρέμβασης δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση από τα πρόσωπα στις πολιτικές επιλογές. Η κριτική στην κυβέρνηση επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομία, στην ενεργειακή πολιτική, στη λειτουργία του κράτους, στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και στο κράτος δικαίου. Πρόκειται για θεματολογία που απευθύνεται σε ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια και όχι αποκλειστικά στον κομματικό πυρήνα.

Το πολιτικό διακύβευμα

Το σημαντικότερο συμπέρασμα από τη συζήτηση είναι ότι η ηγεσία της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αξιολογηθεί πολιτικά. Από τη συζήτηση προκύπτει μια προσπάθεια μετάβασης από την εικόνα μιας αντιπολιτευτικής δύναμης σε εκείνη μιας παράταξης που διεκδικεί να κυβερνήσει. Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθεί λιγότερο από την ανακοίνωση νέων μέτρων και περισσότερο από το κατά πόσο θα πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο εφαρμογής και κοινωνικές συμμαχίες που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια προοπτική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τα 10 πολιτικά μηνύματα του Τσίπρα από το myELAS: Από το νέο υπουργείο Έρευνας έως το σχέδιο για το ρεύμα και τη διεκδίκηση της εξουσίας
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη δεν δημιουργήθηκε για να αποτελεί δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά για να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας
Αλέξης Τσίπρας
58
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η αντιπολίτευση σφυροκοπά τη Νέα Δημοκρατία – «Να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Νέα Αριστερά, ΕΛΑΣ και «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» κάνουν λόγο για κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος, ενώ το Μαξίμου αντιτείνει ότι η αντιπολίτευση προεξόφλησε την ενοχή των βουλευτών
ΟΠΕΚΕΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΑ