Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας για επέκταση ναυτικών μιλίων: Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του

Τσίπρας για επέκταση ναυτικών μιλίων: Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του

Με αφορμή το νομοσχέδιο  που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή  για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, – και το οποίο υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού θυμίζοντας του την στάση που είχε κρατήσει η ΝΔ όταν ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να κάνει το ίδιο το 2018 .

Ωστόσο για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από την στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατώντας αποστάσεις από τα στελέχη του κόμματος του που το 2018 είχαν επιτεθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

«Δεν είδα καμία δικιά μου δήλωση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο Αλέξης Τσίπρας του θύμισε τις επιθέσεις που είχε δεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη της ΝΔ όταν είχαν ανακοινώσει ότι μελετούσαν να περάσουν από την Βουλή την επέκταση των χωρικών υδάτων ακριβώς όπως έκανε και χθες η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κομμάτων .

 «Αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητα του ζητήματος» είπε ο πρωθυπουργός διαχωρίζοντας τη δική του θέση από εκείνη των σημερινών υπουργών της ΝΔ. «Υπήρχαν και στη ΝΔ απόψεις για το κατά πόσο θα ήταν ωφέλιμη η επέκταση» παραδέχτηκε, μάλιστα, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαφορετική προσέγγιση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Τσίπρας: Να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Τσίπρας του καταλόγισε ότι διαχώρισε «με πολύ μεγάλη ευκολία» τη θέση του από τους τότε τομεάρχες και σημερινούς υπουργούς. «Λες και δεν ήσασταν τότε πρόεδρος της ΝΔ!» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι δεν είναι στάση ευθύνης ενός πρωθυπουργού να παίρνει αποστάσεις από πρώην τομεάρχες και σημερινούς υπουργούς της κυβέρνησής του. «Δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα. Να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας» ανέφερε στον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε μάλιστα στον πρωθυπουργό τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ λέγοντας :

 «Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, μας έλεγε πως “Έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση, ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής”. 

click4more: Τσίπρας: Ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική

 Η κ. Μπακογιάννη μας έλεγε ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε το ζήτημα ήταν “επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα”. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι “αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά”.

Ο τομεάρχης Άμυνας κ. Κικίλιας δήλωνε πως “δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένακατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας”. 

Ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης έλεγε πως είναι “μεγάλη ζημιά για τον τόπο, που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο» η οποία «επιβεβαιώνει την τουρκική θέση”.

Ο νυν Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, έλεγε ότι είναι λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και μας προέτρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και εντός του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη».

«Είχα ζητήσει να προχωρήσει το νομοσχέδιο»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έδωσε ακόμα διευκρινίσεις στον πρωθυπουργό για την αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων δεν προχώρησε διότι ο κ. Τσίπρας «φοβόταν ότι δεν θα άρεσε στους Τούρκους».

Όπως τόνισε είχε δώσει  εντολή στον  Γιώργο  Κατρούγκαλο να προχωρήσει το  σχετικό νομοσχέδιο το οποίο του  ζήτησε να το παρουσιάσει στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Εκεί, όμως, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, διεμήνυσε στην τότε κυβέρνηση να «μην τολμήσει να το φέρει δεσμεύοντας τη χώρα σε προεκλογική περίοδο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις