Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας για όλα στη ΔΕΘ: Μισόλογα για συντάξεις και ελιγμοί για Καμμένο

Τσίπρας για όλα στη ΔΕΘ: Μισόλογα για συντάξεις και ελιγμοί για Καμμένο
Φωτογραφία Eurokinissi

– Ξεπέρασε τις τρεις ώρες η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ
– Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
– Οι εξαγγελίες του και η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε
– “Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία ειδικά όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον ελληνικό λαό”
– “Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα ”
– “Έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής – Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα”

Έξοδος από τα Μνημόνια, Συμφωνία των Πρεσπών, φωτιές και στην Αττική και… η επόμενη μέρα της χώρας. Στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που ξεπέρασε τις τρεις ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να αναδείξει το κυβερνητικό έργο, απάντησε με… μισόλογα για τις περικοπές στις συντάξεις και έκανε τους απαραίτητους ελιγμούς όσες φορές ερωτήθηκε για τον Πάνο Καμμένο και τη διαφωνία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι συντάξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τόσο τις δημοσιονομικές επιδόσεις, όσο και τα επιχειρήματα, ώστε να πείσει τους θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις στις αρχές του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνεται φανερό πως η χώρα μπορεί να ξεπεράσει κατά «πολύ» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε, θα καταρριφθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για το σκεπτικό μείωσης των συντάξεων.

Πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει στους θεσμούς ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ούτε θα συμβάλει στην βελτίωση της δομής του, διότι αφορά πρωτίστως συνταξιούχους μεγάλης ηλικίας 70 ετών και άνω. Η Αθήνα θα εξηγήσει ακόμα πως η περικοπή δεν συνιστά αναπτυξιακή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση, είπε.

«Πιστεύω πως με αυτά τα επιχειρήματα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να το πετύχουμε».

Και συνέχισε: “Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό, ωστόσο θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι αντιαναπτυξιακό. Δεν θα έχει καμία επίπτωση η περικοπή αυτή (των συντάξεων) που ζητείται στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος”.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε “η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Είπε, επίσης, ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. “Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Πάνος Καμμένος και Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς από αρκετούς δημοσιογράφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την διαφωνία του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αρχικά πως “εκτιμώ τη στάση του κ. Καμμένου και τη σέβομαι παρόλο που διαφωνώ. Έχουμε μια λύση που δίνει μια προοπτική για τη χώρα. Η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από σχεδόν όλες τις χώρες ως Μακεδονία και μοιάζει λες και εμείς έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Σήμερα βγαίνουν σλαβικά γράμματα αν πατήσεις στο google Μακεδονία. Αυτό θα τελειώσει. Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.

Ενώ σε άλλη ερώτηση, σχετική με το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός απάντησε:  “Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Κυβερνάμε 3.5 χρόνια με ένα κόμμα που έχει εντελώς διαφορετική πολιτική αφετηρία και τα πήγαμε εξαιρετικά καλά, βγήκαμε από τα μνημόνια, προχωράμε σε διαμόρφωση συνθηκών ώστε να σταματήσει η διαφθορά. Έχει κριθεί αυτή η συνεργασία και έχει προχωρήσει μια χαρά. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε και τα λέμε ανοικτά. Δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο. Έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου και εύχομαι να το κερδίσει ο κ. Ζάεφ. Ακολουθεί μια δύσκολη διαδικασία στη γειτονική χώρα. Μέχρι το Φλεβάρη υπάρχει άπλετος χρόνος να συζητήσω με τον κυβερνητικό εταίρο. Ας μην προτρέχουμε διαβλέποντας κινδύνους”.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν σκέπτεται τετραπλές κάλπες τον Μάιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο βασικός του στόχος» είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τον  Οκτώβριο του 2019, προσέθεσε ωστόσο πως «αυτό θα κριθεί από το πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».
Η φράση του χαρακτηριστικά ήταν: «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετους θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή».

Παράλληλα αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές υπογράμμισε πως αυτές «θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία παραμορφώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά».

Οι φονικές φωτιές στην Αττική

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε για τη φωτιά στο Μάτι τα εξής:

“Δέχθηκα αυτή την έντονη κριτική για το αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι), θεμιτή είναι η κριτική ωστόσο γνωρίζω ότι όταν περάσεις ένα όριο η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό.

Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αλίμονο αν είχαμε εκείνο το βράδυ της εθνικής τραγωδίας αυτό ως μέλημά μας.

Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη μετά από την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον αριθμό των νεκρών που ως τότε γνωρίζαμε. Η όποια κριτική πρέπει να γίνεται αλλά όταν ξεπερνιούνται τα όρια αυτοί που υφίστανται την κριτική θα πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν αυτό αφορά να βγει πολιτική υπεραξία από κάποιους και όταν πρόκειται για νεκρούς, αυτό κανείς δεν το επικροτεί. Υπουργοί είναι στο Μάτι καθημερινά, όχι για να κάνουν σόου αλλά για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και να δουλέψουν. Είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα και την κυβέρνηση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι διαρκώς στην περιοχή αυτή. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι να διορθώσουμε τις διαχρονικές παθογένειες. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία του γκρεμίσματος των αυθαιρέτων, του ελέγχου των παραβάσεων, η ενεργοποίηση του νόμου Τρίτση για τους φράχτες που φράζουν την δίοδο στον αιγιαλό. Παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Εμείς αυτό το κόστος είμαστε αποφασισμένοι να το αναλάβουμε”.

Μέτρα κοινωνικής στήριξης

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου “παροχολογία”, ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες είναι τα απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

“Έχουμε καθαρή έξοδο”

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.

«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

Σημείωσε ότι έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές.

Σχολίασε ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για “παροχές”. Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».

Οι τηλεοπτικές άδειες

«Πιστεύω ότι όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

“Ουδείς μας πίεσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5%

Ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο.

Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Είπε ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών».

Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…», σημείωσε και προσέθεσε:

«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

Υπενθύμισε δε ότι στην Αργεντινή αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια και υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει επουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Για Κυριάκο Μητσοτάκη

«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή, η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο

«Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και αυτά που σηματοδοτεί.

Έργο με ιδιαίτερη σημασία ο αγωγός IGB και ο πλωτός σταθμός LNG

Ο αγωγός IGB (διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας) θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG (υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε ότι δεν θα πωληθούν μετοχές αλλά θα υπάρξουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων. Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες, γειτονικές, χώρες.

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ονοματολογικού. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις μας, είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου πως «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.

Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.

«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, να πει στο λαό ότι θα ακυρώσει τα μέτρα ελάφρυνσης

«Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, που έχει, μπορεί να πει στον λαό ότι αυτές τις “παροχές” όπως ονομάζει τα μέτρα ελάφρυνσης (σ.σ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός), θα τις ακυρώσει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνάντηση με Πούτιν

«Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι «το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε», προσθέτοντας ότι τώρα δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια

Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται με στόχο να εκπληρωθούν όλα, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε και έναν κρίσιμο παράγοντα που αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις συνεχείς μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) έχουμε και μειώσεις ληξιπρόθεσμων ιδιωτών προς το δημόσιο και σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.

Σχολίασε συνεπώς ότι δεν καταλαβαίνει το επιχείρημα ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία. Αντιθέτως θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είπε.

Στόχος μέσα σε μια πενταετία η ανεργία να πέσει στο 10%

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Έχουμε καθαρό “διάδρομο” πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 και μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο. Οι μεταρρυθμίσεις και η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι μια δυναμική διαδικασία, είπε και τόνισε ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» και σχολίασε ότι δεν είναι τυχαίο πως μόνο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να προχωρήσει σε αυτές. «Η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, βεβαίως πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά».

Αναφορικά με το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών είπε ότι είναι μεγάλο, αλλά προτίμησε να μην προβεί σε ανακοινώσεις προτού αυτό δρομολογηθεί και έχουμε δρομολογημένες εξελίξεις. Είπε ότι το ενδιαφέρον προέρχεται και από την ευρωπαϊκή και την κινεζική πλευρά.

Σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών για το νοσοκομειακό και το εξωνοσοκομειακό φάρμακο

«Το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια αμαρτωλή υπόθεση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Βεβαίως μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, μας απασχολεί όμως και ο εξορθολογισμός της δημόσιας και της ατομικής δαπάνης», είπε και πρόσθεσε ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο θα δοθεί η δυνατότητα και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών τόσο για το νοσοκομειακό όσο και το εξωνοσοκομειακό φάρμακο.

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια

«Θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

Όχι σε διάλογο με τη σημερινή ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική δύναμη με διακριτή ταυτότητα αλλά δεν είναι μια πολιτική δύναμη που αρνείται τον διάλογο ούτε έχει κλειστές τις πόρτες. Είμαστε μέσα στην κουλτούρα του διαλόγου, θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και συζητάμε με όλες τις δυνάμεις, μας ενδιαφέρει και η συζήτηση με τις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, άλλωστε είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους στην Ευρώπη.

Αυτά ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών. «Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό», σημείωσε.

Τόνισε ότι «η επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου, συνεννόησης με ευρύτερες δυνάμεις». «Όχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω», διευκρίνισε, εξηγώντας: «Όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά». Προσέθεσε ότι η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος.

«Αλλά», συνέχισε, «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και σε συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί έτσι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Θα υπάρξει εξορθολογισμός των διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση

Σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός και ο κάθε πολίτης θα πληρώνει, όπως στην Ευρώπη, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι όσοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε δρόμους με διόδια εξαιτίας της εργασίας τους, θα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά

«Ναι ανησυχώ. Η Ευρώπη σήμερα δυστυχώς κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει μια στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή», είπε ο Αλ. Τσίπρας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Επισήμανε ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: το ένα που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. «Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα».

«Βλέπουμε μια ακατανόητα λαθεμένη στάση, φοβική των κομμάτων της Χριστιανοδημοκατίας που ακριβώς υπό τον φόβο ότι οι δυνάμεις της ακραίας δεξιάς τους παίρνουν ποσοστά, κάνουν στροφή προς τη δική τους ατζέντα», παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας. Προσέθεσε ότι όπου αυτό έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν κι άλλο τα κόμματα αυτά.

«Θεωρώ λάθος αν η καγκελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβεί», είπε. «Θέλω να επισημάνω ότι τούτη την ώρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.

ΣΕΒ και κατώτατος μισθός

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.

Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.

Τις αποφάσεις για τους υποψήφιους στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους θα τις πάρει η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα σε ερώτημα για την Κρήτη, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη έχει έναν περιφερειάρχη εξαιρετικά ικανό με αποδεδειγμένα σημαντικό έργο.

«Είναι ένα από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με θετικό τρόπο να συνεργαστεί για να οικοδομήσει προϋποθέσεις μιας πλατιάς πλειοψηφίας», είπε και προσέθεσε ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, φέρνοντας ως παραδείγματα επίσης τον περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα και τον δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι τις αποφάσεις ιδίως για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους θα τις πάρει η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Δικαιοσύνη

«Δεν γνωρίζω να έχει κανείς ασυλία από όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, ποιους εννοείτε; Δεν υπάρχει καμία ασυλία και κανένας δεν θα θέλει να δώσει καμία ασυλία και καμία προστασία. Οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη που διερευνά εξονυχιστικά την υπόθεση αυτή», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινέσει στην άρση ασυλίας πολιτικών αν ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι.

«Δεν υπάρχει καμία ασυλία, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και οποιαδήποτε απόφαση, πόρισμα βγει από τη διερεύνηση που διεξάγει η Δικαιοσύνη, θα είναι απολύτως σεβαστό», τόνισε.

Το 35% των αποφάσεων περιφερειακών συνεδρίων είτε έχει ολοκληρωθεί είτε έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 50%

«Ο πολύ σημαντικός θεσμός των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα υλοποίησης των αποφάσεων που έχουμε πάρει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης τους είπε ότι περίπου το 35% των δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο είτε έχει ολοκληρωθεί είτε έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 50% «και θα δώσουμε τη μάχη να υλοποιηθεί έως το τέλος της 4ετίας και το υπόλοιπο 65%».

Η Αλβανία

«Διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών, είναι σε καλό επίπεδο η πορεία τους, είναι σαφές ότι προκειμένου η Ελλάδα να στηρίξει το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή προοπτική της χώρας πρέπει να υλοποιηθεί σειρά δεσμεύσεων της γείτονος», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τις συζητήσεις Ελλάδας-Αλβανίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες από την πλευρά τους, στα σχολικά εγχειρίδια και την αλλαγή τους, στην υπόθεση των ελληνικών κοιμητηρίων στην Αλβανία. Πρόσθεσε ότι πολύ κρίσιμο θέμα είναι των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Σχολίασε ότι έχουν ακουστεί πολλά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι δεν ισχύουν όσα έχουν ακουστεί περί επαναχάραξης συνόρων και πως ούτε υπάρχει θέμα Τσάμηδων. «Κάποιοι επιμένουν να βάζουν από το παράθυρο θέμα Τσάμηδων. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα κινείται με σαφή στρατηγική επίλυσης προβλημάτων, όχι παραχωρήσεων στις βασικές εθνικές γραμμές, προκειμένου να μετατραπεί σε μια χώρα με αυξημένο και ισχυρό γεωπολιτικό πρόσημο στην περιοχή, ως η χώρα ηγέτιδα, ως η χώρα που δεν είναι παράγοντας προβλημάτων αλλά λύσεων.

Ανέφερε ότι στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό πρέπει να επικεντρώσουμε το βάρος στη διπλωματία μας το επόμενο διάστημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις