Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας: Η πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με διαφορά – Η ομιλία στο Περιστέρι

Τσίπρας: Η πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με διαφορά – Η ομιλία στο Περιστέρι

Δριμεία επίθεση στην “κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τα συμφέροντα” εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, σήμερα, σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Περιστέρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε σε “μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη”, τονίζοντας ότι “τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του αποδείχτηκε ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος”.

Αναφερόμενος μάλιστα στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χαρακτήρισε “τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του”, τις “παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές”. “Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του.

Ο ίδιος επέτρεπε, δημιουργούσε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές. Και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή”, είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως “ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε” και “έγινε ξαφνικά εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει”.

Επιμένοντας στο θέμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι “η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει”, προσάπτοντας στον πρωθυπουργό ότι “πάντα θα βρίσκει μια άλλη ευθύνη για να κρύψει τη δική του προσωπική ευθύνη”.

Αναφέρθηκε, μάλιστα και στην “ατομική ευθύνη” κατά την περίοδο της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι “η ευθύνη αυτών που μας κυβερνάνε τρία χρόνια, δεν υπάρχει πουθενά”, η “ευθύνη”, είπε, για τις “μεγαλύτερες” αυξήσεις στο ρεύμα, τον “πληθωρισμό” που εκτοξεύτηκε, τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη, την “πώληση” της ΔΕΗ σε fund εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ ακόμα και στη Γαλλία εθνικοποιείται η αντίστοιχη εταιρία ηλεκτρισμού, για την “αισχροκέρδεια” των καρτέλ, για τις “απευθείας αναθέσεις 7,5 δισ.”. “Η ευθύνη αυτή σε ποιον ανήκει άραγε;”, διερωτήθηκε, ενώ παράλληλα στηλίτευσε το επιχείρημα ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”.

“Το πρόβλημα στον τόπο δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φυτέψει και έχουν αναρριχηθεί πάρα πολλά κλεφτόδεντρα. Αυτά θα ξεριζώσουμε, όχι απλά θα τα κουρέψουμε”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

“Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι μεν αυτοδύναμη γιατί δεν συνεργάζεται με άλλα κόμματα, αλλά στην πραγματικότητα συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα. Διότι τα μεγάλα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν ιδίως την οικονομική πολιτική.

Μια κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και τα κέρδη μιας μικρής μειοψηφίας”, “δέκα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τρίων μεγάλων funds”, “των εκατοντάδων γαλάζιων golden boys”. “Γι’ αυτούς και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρεται. Και κυβερνά με το ψέμα και με την προπαγάνδα της ενημέρωσης 108”, είπε, στηλιτεύοντας την 108η η θέση της χώρας στον κόσμο στην ελευθερία του Τύπου και τονίζοντας πως είναι “επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει”.

Απαντώντας, δε, σε όσους υποστηρίζουν ότι η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει, όσο καθυστερούν οι εκλογές, δήλωσε πως δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ “η φθορά του κ. Μητσοτάκη”, αλλά “η φθορά της κοινωνίας”, “που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της”.

“Εμείς δεν βλέπουμε το ώριμο φρούτο της εξουσίας που θα πέσει στα χέρια μας, αλλά το σάπιο καθεστώς που πολιορκεί μια ολόκληρη κοινωνία”, υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε “το δίλημμα” των εκλογών για την αξιωματική αντιπολίτευση: “Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος;”.

“Δεν είναι η υπομονή η απάντηση στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, την εργασιακή εκμετάλλευση, την ενεργειακή φτώχεια. Η απάντηση είναι η δράση”, είπε, κάνοντας λόγο για έναν “αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδιά τους”, “για να μην μετατρέψουν την κοινωνία σε ζούγκλα”, “για να φύγουν μια ώρα αρχύτερα”.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας, αφού υπενθύμισε ότι ο “ΣΥΡΙΖΑ δε φοβήθηκε την ευθύνη”, αναγνώρισε την “ευθύνη” που τον “βαραίνει”, εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως “η πιο μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε είναι απέναντι στις επόμενες γενιές, τις νέες και τους νέους”.

Επικαλούμενος, μάλιστα, το στίχο “ενός από τους ποιητές αυτής της γενιάς που γεμίζει στάδια όπως στη Νέα Σμύρνη”, του ράπερ Λεξ, για το «ίδιο παρόν και αβέβαιο μέλλον», επιτέθηκε στη “Δεξιά” που “στέρησε” στους νέους “τα βασικά” και που “επέλεξε να τους βάλει στο σημάδι”. Θέλησε, λοιπόν να “ξεκαθαρίσει από τη καρδιά των Δυτικών Συνοικιών, από το Περιστέρι” πως “όσα διεκδικούν οι νέες και οι νέοι σήμερα είναι ταυτόχρονα και δικές μας διεκδικήσεις”.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την δημόσια Παιδεία και τα δικαιώματα των νέων στην εργασία και στη στέγη, ενώ μίλησε και για τη δέσμευση για την επαναφορά της “δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο”, τονίζοντας ότι “οι ανισότητες δεν είναι φυσικό φαινόμενο” και ότι “πρέπει να τις χτυπήσουμε”. “Τη δικαιοσύνη που τόσο βάναυσα επιχείρησε να κακοποιήσει και να χειραγωγήσει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη”, συνέχισε, παραπέμποντας αυτή τη φορά στις εξελίξεις για τη Novartis και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιχείρησε “να μετατρέψει σε σκευωρία ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα”, “διώκοντας όσους επιχείρησαν να αποκαλύψουν και να διαλευκάνουν το σκάνδαλο και τους υπαίτιούς του”, “τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους δικαστές”.

“Δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης καμία σκευωρία. Υπάρχει μόνο το σκάνδαλο”, υπογράμμισε και δεσμεύτηκε και πάλι “να δοθούν απαντήσεις” στα ερωτήματα που έχουν προκύψει, όπως “ποιοι χρηματίστηκαν”.

“Το πρώτο που πρέπει να γίνει, όμως, για να ανοίξει ο δρόμος της δικαιοσύνης και της προόδου είναι να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική τους ανικανότητα και πάνω απ’ όλα η σπουδή τους να υπηρετήσουν συμφέροντα, αφήνουν πίσω μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη”, σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο της κυβέρνηση και στο νέο “διεθνές οικονομικό σκάνδαλο” με την Uber, που “έκανε με το αζημίωτο υπουργούς και κυβερνήσεις συνέταιρους για να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη”. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για “όργιο συκοφαντίας και παραπληροφόρησης” επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου “να επιβάλουν τότε, την διαβόητη Uber”.

“Να σας θυμίσω τι έλεγαν τότε ο κ. Μητσοτάκης και μια σειρά στελέχη της ΝΔ; Πώς μας κατηγορούσαν ότι είμαστε εχθρικοί στις επενδύσεις; Τώρα βέβαια όλοι αυτοί κατάπιαν τη γλώσσα τους”, τόνισε και ισχυρίστηκε πως όλο αυτό δείχνει πως “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις λίγες, αν όχι η μόνη, που αντιστάθηκε στις Σειρήνες μιας τέτοιας ‘επένδυσης'”. “Γιατί εμείς δε δουλεύουμε για κανέναν άλλον από την κοινωνία και τις ανάγκες της”, υπογράμμισε.

“Το πάρτι των δέκα επιχειρηματικών ομίλων, των δέκα μεγάλων οικογενειών, των τριών funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων, το πάρτι που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια από το υστέρημα του λαού, θα τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές”, διαμήνυσε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας στο “σχέδιο” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου “να αποδείξει από τις πρώτες μέρες στον ελληνικό λαό ότι έχει πλέον μια κυβέρνηση που κυβερνά γι’ αυτόν, μαζί με αυτόν και όχι για τρίτους”.

Το εν λόγω σχέδιο, στους βασικούς άξονες του οποίου αναφέρθηκε επιγραμματικά, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έναν “ισχυρό ρόλο του κράτους, ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια” και “μια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική ανάσχεση της ακρίβειας”. “Δε σας τάζουμε σοσιαλισμό, αλλά αυτό υποσχόμαστε, ότι θα σταματήσουμε τουλάχιστον τη βαρβαρότητα,”, είπε ανταποκρινόμενος στα συνθήματα του κοινού και φέρνοντας και πάλι ως παράδειγμα την επανεθνικοποίηση της εταιρίας ηλεκτρισμού στη Γαλλία.

Ως προτεραιότητες, κατέγραψε, επίσης, το να αποκτήσει η χώρα “ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές”, “να επανέλθει όλο το πλαίσιο προστασίας που ξήλωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη”, αλλά και να επανέλθει η προστασία της πρώτης κατοικίας και να “τελειώσει η εξαπάτηση” των συνταξιούχων και να τους επιστραφούν τα αναδρομικά.

Όσον αφορά, δε, το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για “ένα νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο με τις απαραίτητες προσλήψεις και τις επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται”.

“Από όσα είπα, θα καταλάβατε ότι δυο είναι τα βασικά θεμέλια του Προγράμματος μας: Κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απηύθυνε νέο κάλεσμα “στη βάση αυτών των προγραμματικών δεσμεύσεων” σε “όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για το σήμερα και το αύριο του τόπου”, “να απαντήσουν ξεκάθαρα, όχι στα διλήμματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα διλήμματα που βάζει η ίδια η ζωή και οι κοινωνικές ανάγκες”.

Στοχεύοντας, δε, σε “απαντήσεις”, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και το Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία ενός “μονομέτωπου αγώνα απέναντι στη Δεξιά του κου Μητσοτάκη”, παρά τις “διαφορές” με τις άλλες δυνάμεις του Κέντρου και της Αριστεράς” και ειδικά, όπως είπε, με το ΚΙΝΑΛΛ που “ταυτίστηκε πλήρως με τη Δεξιά στη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis”.

“Πώς γίνεται κάποιοι να επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη”, υπογράμμισε, απευθύνοντας το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ. “Απάντηση δε πήραμε, αλλά ο κος Ανδρουλάκης δε μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως “αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του”.

“Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς, όπως ο κ. Βενιζέλος ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη”, συμπλήρωσε, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει “να απευθύνει στη βάση προγραμματικών θέσεων, ειλικρινές κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για μια κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να προκύψει από την κάλπη της Απλής Αναλογικής, αρκεί στη κάλπη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη”.

Κλείνοντας, μάλιστα, εκτίμησε ότι “θα είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά” και “κανείς δε μπορεί πλέον αυτό να συνεχίζει να το αμφισβητεί”. “Δεν είναι κομματικός στόχος. Είναι στόχος και ανάγκη κοινωνική να φύγει η κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τα συμφέροντα. Είναι ανάγκη κοινωνική να ανασάνει ο τόπος”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην πλατεία Περιστερίου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις