Πολιτική

Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας ΜΙΑ ενόψει της επίσκεψης στα Σκόπια.

Ιστορική χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυριανή επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, με συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων “ΜΙΑ” της γείτονος και απευθυνόμενος στον λαό της γειτονικής χώρας στέλνει μήνυμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς»

«Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και η Βόρεια Μακεδονία να κοιτάξει μπροστά. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα, και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών – όπως κάθε Συμφωνία – θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με το χρόνο, για αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινώσουν την καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.

«Η συμφωνία είχε πολιτικό κόστος»

Σε ερώτηση αν φοβάται το πολιτικό κόστος από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας απαντά πως «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα είχε μπορέσει ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα δημοσιονομικά προγράμματα, ούτε να βρει λύσεις στο ασφαλιστικό, ούτε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ούτε να λύσει το ονοματολογικό, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να προβεί στις τομές που χρειάζονταν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά», σημειώνει και συνεχίζει: «Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Όπως αναφέρει, στη διάρκεια της επίσκεψης του στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα γίνει το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών.

«Θα συμφωνήσουμε σε Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας μας», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

«Έχω τη γραβάτα του Ζόραν στο γραφείο μου»

Όσο για τη γραβάτα που του χάρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν την έχει στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου του, για να του θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 14
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά