Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας: Η Τουρκία οικειοποιείται το Αιγαίο – Ανησυχία για τα ανταλλάγματα που πήρε στο ΝΑΤΟ

Τσίπρας: Η Τουρκία οικειοποιείται το Αιγαίο – Ανησυχία για τα ανταλλάγματα που πήρε στο ΝΑΤΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδη για την εμπορική ονομασία «Turkaegean» τονίζοντας πως ο υπουργός Ανάπτυξης δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη «αν και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί».

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως προκύπτει κίνδυνος για τη δική μας κυριαρχία, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της χώρας.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρέχει ενημέρωση προς όλα τα κόμματα της Βουλής, αλλά δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω αυτό που έχω την αίσθηση αισθάνονται σήμερα οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρέθεσε δήλωση της βοηθού της Αμερικανίδας Υπουργού Άμυνας που «ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, τονίζοντας μάλιστα ότι ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει απομονωμένος Ερντογάν και πως «αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι ψέμα από αυτά που είχα πει στη Βουλή», αναφορικά με τα F-16.

Παράλληλα τόνισε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί στην υπογραφή μνημονίου μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, στο οποίο οι δύο χώρες “δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία”.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η Τουρκία χωρίς να συμμετέχει στις κυρώσεις απέναντι στην ενάντια στη Ρωσία αναβαθμίζει τη θέση της στα διεθνή δρώμενα. Το ίδιο είμαστε ανήσυχοι γιατί μέσα σ’ αυτό το κλίμα παράνομο διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην ευρωπαϊκή ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίο δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη, το Turkaegean», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τέλος είμαστε ανήσυχοι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε δείχνει να είναι καθόλου να ανησυχεί για όλα αυτά. Όχι μόνο δεν ανησυχεί αλλά δηλώνει ικανοποιημένη», σημείωσε.

Ακόμη επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η παράταξη σας δεν ήταν που κόντεψε να γυρίσει τον κόσμο για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Τώρα που η Τουρκία οικειοποιείται όλο το Αιγαίο που είναι ο υπεύθυνος υπουργός για όλα αυτά; Ο κύριος Γεωργιάδης που δεν είχε την ετοιμότητα να βγήκε να πει mea culpa να παραιτηθεί έπρεπε κανονικά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις