Πολιτική

Τσίπρας: «Ιστορική τομή η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο»

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκης και αναφορά στον Γκράουτσο Μαρξ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών: την κατάργηση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. 

«Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε, εν ονόματι της εικόνας του, να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, στη γελοιότητα του “αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω και άλλες”, όπως έλεγε και ο Γκράουτσο Μαρξ»υτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Σε ό,τι με αφορά, δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους το θέατρο σκιών», συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «όταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου προτάσσουν τα κέρδη τους, το δίλημμα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι -γνωριζόμαστε εξάλλου καλά όλοι σ’ αυτόν τον τόπο- αλλά το πώς μπορεί στην πράξη η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αξιοποιηθεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση «έστω και τώρα» να κάνει «ακριβώς ό,τι χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες». «Να πάρει, επιτέλους, την πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πάψει η Ευρώπη να κρύβει πίσω από πατέντες την ευθύνη της για τη σημερινή τραγωδία», σημειώνει.

«Οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλουν να κατανοήσουν πως όταν το νέο προβάλλει επιτακτικά, αυτοί δεν μπορούν να πορεύονται με το παλιό και τις αξίες του. Γιατί κάτι τέτοιο έχει τεράστιο κόστος για τους λαούς», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή. Και μια ιστορική τομή είναι η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το αγαθό του εμβολίου. Μια ιστορική τομή που έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε. Γιατί, όπως απάντησε ο Τζόνας Σολκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όταν τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου που ανακάλυψε: Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπουργείο Εξωτερικών για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»: Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση – Σε συνεννόηση με το Ισραήλ για την ασφαλή αποβίβαση στην Ελλάδα
«Με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση σε σκάφη του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κρήτης, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και καθολικό...
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI 6
«Σφάζονται» Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ για τις Ανεξάρτητες Αρχές: «Κατώτερος των περιστάσεων ο Ανδρουλάκης» – «Οι μάσκες έπεσαν, δεν σας παίρνει»
Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τοξική ρητορική» - «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
Μέγαρο Μαξίμου
Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης για τις υποκλοπές: Κάνετε τις κότες – Παπασταύρου: Επενδύετε σε μια υπερχειλίζουσα τοξικότητα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «θεσμική παρακμή», άφησε αιχμές για τη διαδικασία στις Ανεξάρτητες Αρχές και υπερασπίστηκε την πρόταση για 4ημερη εργασία
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ 5