weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τσίπρας και Ολάντ θυμούνται το 2015 και αποκαλύπτουν πως… αποφεύχθηκε το Grexit – video

Τσίπρας και Ολάντ θυμούνται το 2015 και αποκαλύπτουν πως… αποφεύχθηκε το Grexit – video

Και ξαφνικά, ο χρόνος γυρίζει ξανά πίσω στο δραματικό καλοκαίρι του ’15 και στις ημέρες μετά το δημοψήφισμα έως το ξημέρωμα της 13ης Ιουλίου, όταν μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευση φτάσαμε στη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους για να αποφευχθεί το plan B της Γερμανίας για Grexit.Το… ρολόι πίσω γύρισαν Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ.

Δεν ήταν μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός που θυμήθηκε εκείνες τις ημέρες και αποκάλυψε, από το βήμα του συνεδρίου του SPD στο Βερολίνο, πως κατέληξε να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και να απαντήσει στο «μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε να βρεθεί ένας πρωθυπουργός». Grexit ή δραχμή;

Σε εκείνες τις ημέρες αναφέρθηκε και ο εκ των πρωταγωνιστών των διαπραγματεύσεων, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ήξεραν, ότι το Plan B περί Grexit ήταν σχέδιο της Γερμανίας, η οποία, όπως λέει, άλλαξε στάση μετά το δημοψήφισμα.

Η σκέψη υπήρχε στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον τέως Γάλλο πρόεδρο. Αλλά αρχικά, λέει, ήταν θεωρητική. Μετά το δημοψήφισμα, η στάση της Μέρκελ άλλαξε. «Για τους Γερμανούς ήταν μια πιθανότητα, η οποία αρχικά ήταν μάλλον θεωρητική, ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές αλλά μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, η Γερμανία άλλαξε σημαντικά τη θέση της, ζήτησε να υπάρξει έστω η μελέτη ενός Grexit».

Ο Ολάντ υποστηρίζει πως ζήτησε από τη Μέρκελ να γίνουν τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. «Όμως ήταν ένα plan B (σ.σ. το Grexit). Και ως τέτοιο το πρότειναν οι Γερμανοί για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύγχανε. Άρα ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ», λέε ο Ολάντ.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος περιγράφει στην Καθημερινή και το τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Εκεί όπου του έθεσε ο ίδιος ένα δίλημμα.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη μέρα. Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και του είπα: αν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησε με να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μια λύση, θα σε βοηθήσω, αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που εσύ θα έχεις αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση».

Τσίπρας: Έτσι πήρα τις αποφάσεις μου το ‘15

Νωρίτερα, από το βήμα του συνεδρίου του SPD, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλύψει πως έφτασε στις αποφάσεις του τον Ιούλιο του 2015. «Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού. Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στην πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας».

«Προτιμήσαμε λοιπόν ένα δύσκολο συμβιβασμό. Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις. «Σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο».

#TAGS MM