Πολιτική

Τσίπρας: “Καλώς δε συζητήθηκε η Ελλάδα, δεν έχουμε κρίση”! “Καρφιά” για Τουρκία!

"Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ζήτημα ευρωπαϊκό". Αυτό τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής και αμέσως μετά από τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ - Μακρόν. Η ατάκα του για το ζήτημα της Ελλάδας και η... κοινή πλεύση με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο”. Έτσι ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και δοκιμάζει τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, είχε να κάνει με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα της Ελλάδας. Λίγο νωρίτερα, Μέρκελ και Μακρόν είχαν πει πως δεν συζητήθηκε κάτι για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, επειδή “το ζήτημα λύθηκε σε επίπεδο Υπουργών”.

Σε αυτό συμφώνησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “κι εγώ νομίζω ότι είναι θετικό που η Ελλάδα δεν συζητήθηκε σήμερα στη Σύνοδο. Θα συζητιόταν αν είχαμε κρίση“.

Αμέσως μετά τόνισε: “Έκανα τρεις επισημάνσεις: 1) Για ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση επιδοτήσεων. 2) Πρέπει να στοχεύσουμε σε διεύρυνση παραγωγικής βάσης με καινοτομία, εξωστρέφεια, και όχι σε ανταγωνισμό για μείωση του μισθολογικού κόστους. 3) Είναι αντίφαση να μιλάμε για μια πολιτική προστατευτισμού αλλά όχι για αμοιβαιοποίηση ρίσκου και φορολογική δικαιοσύνη”.

Φάκελος Τουρκία

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Μυλωνάκης κατά Κώστα Βαξεβάνη: Με την ακεραιότητά μου δεν επιτρέπω να παίζει κανένας πλαστογράφος και συκοφάντης
«Είναι προφανές ότι η συνέχεια για τους παραγωγούς τοξικής λάσπης και τις φυλλάδες τους, θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες», προαναγγέλλει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό
Γιώργος Μυλωνάκης
«Βεβαίως, το ζητάει ο Καραμανλής, θα το κάνουμε» - Ο διάλογος που τον εμπλέκει στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν θα είναι υποψήφιος
Σημειώνεται πως στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν έχει καταγραφεί δική του συνομιλία
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής 30
Ακρίτα για Τσίπρα: Είναι φάουλ που ζητάει από βουλευτές που θέλουν να τον ακολουθήσουν, να παραιτηθούν
Η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της τόνισε ότι η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο δραστήρια στη Βουλή, με τους δέκα πρώτους βουλευτές στο Vouliwatch να ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
H Έλενα Ακρίτα 6
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάποιοι παλιοί πολιτικοί ανακάλυψαν τα ρουσφέτια το 2026, πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική» – Υποχρεωτική η άρση ασυλίας
«Ακούω για κακουργήματα. Δεν υπάρχει κακούργημα εξ αμελείας. Υπάρχει δόλος. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά είναι άλλο το κακούργημα και άλλο το πλημμέλημα»
Παύλος Μαρινάκης 5