Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας: Καθεστωτική νοοτροπία Μητσοτάκη – Ούτε ο Όρμπαν δεν θα το έγραφε καλύτερα

Τσίπρας: Καθεστωτική νοοτροπία Μητσοτάκη – Ούτε ο Όρμπαν δεν θα το έγραφε καλύτερα

Σκληρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική νοοτροπία παραλληλίζοντας τον με τον Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Σε post του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα. Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…».

Δείτε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού δημιούργησε αίσθηση στην Κουμουνδούρου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαιναν μάλιστα ότι «η κυβέρνηση μέρα με την ημέρα εμφανίζεται να ακολουθεί τον πιο σκληρό μνημονιακό δρόμο και την πλήρη υποταγή της στο ΔΝΤ».

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ακόμα ότι «στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός με την δήλωση του έβαλε απλώς το ιδεολογικό περιτύλιγμα στο νομοσχέδιο που φέρνει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή και το οποίο καταργεί τα σημαντικότερα προνόμια των εργαζομένων».

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τη δήλωση του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό.

Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών. Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η “κανονικότητα” του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».

Η εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή περίπου σε δυο εβδομάδες.

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας αφορούν παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, στη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων, αλλά και αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη για καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας, με στόχο την «ανεμπόδιστη και καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στην άσκηση του δικαιώματός τους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις