Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας: “Κύριε Μητσοτάκη, σε ποια χώρα ζούσατε;” – Ένταση και διακοπές

Τσίπρας: “Κύριε Μητσοτάκη, σε ποια χώρα ζούσατε;” – Ένταση και διακοπές

«Δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Η ομιλία του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε από την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως απάντηση σε εκείνη που προηγήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και διακοπές και φωνές από πλευράς των βουλευτών της ΝΔ, στους οποίους ο πρωθυπουργός έκανε συστάσεις!

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του πρωθυπουργού και ενώ απαντούσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός διεκόπη αρκετές φορές από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Κατανοώ ότι υπάρχει μια σύγχυση στο εκ δεξιών ακροατήριο. Είναι λογικό γιατί όταν έρχεται αντιμέτωπος με αλήθειες είναι δύσκολα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για στημένους τηλεοπτικούς διαλόγους στους ποιους έχουν συνηθίσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τα ΜΜΕ ότι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι όλοι το ίδιο είναι.

Πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στο βήμα, με πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη

Δεν έλειψε η αναφορά του στις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά στη λίστα Μπόργιανς. Ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

«Να είστε πιο προσεκτικοί γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων όταν τις πήραμε, τις στείλαμε στη δικαιοσύνη και δεν δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών να τις κρατήσουν στα συρτάρια τους!», είπε ο πρωθυπουργός και προκάλεσε την… έκρηξη του Άδωνι Γεωργιάδη και φωνές από τα έδρανα της ΝΔ.

«Όσο τον προστατεύσατε τον Σαμαρά, τον προστατεύσατε! Μην φωνάζετε κύριε Γεωργιάδη. Τέλος η προστασία! Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στον τόπο που τις δεσμεύσεις που χει αναλάβει θα τις φέρει εις πέρας: τις δεσμεύσεις για το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς! Εμείς ανοίξαμε το μεγάλο θέμα των θαλασσοδανείων και των σκανδάλων τίποτε δεν θα ξεχαστεί σε αυτό τον τόπο!», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε να μην χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα «εκείνων που μας κουνούν το δάχτυλο για το προσφυγικό». «Οι ροές ήταν τόσο μεγάλες που κανείς δεν θα τα κατάφερνε. Πράγματι υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά αυτό που περίμενα να πείτε θα ήταν ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα καμία άλλη χώρα». 

Χαίρομαι είπε ο κ. Τσίπρας που αλλάξατε στάση. «Χαίρομαι που θα υπάρχει μια εθνική γραμμή στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα. Να μην χρησιμοποιείτε τον όρο κλειστά σύνορα. Δεν υπήρξαν ούτε και θα υπάρξουν κλειστά σύνορα!», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε ποιο κόσμο ζεις;»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην προσωπική επίθεση που δέχτηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η χώρα είναι σε κρίση και ο κόσμος σε κατάθλιψη τον ένα χρόνο που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποια χώρα ζούσατε κύριε Μητσοτάκη; Η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της μέσα σε πέντε χρόνια. Πού ήσασταν τότε; Θέλετε να σας πιστέψει κανείς;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «η κρίση παραμένει αλλά ποιον μπορείτε να πείσετε λέγοντας ότι για το ασφαλιστικό φταίνε οι επτά μήνες της διαπραγμάτευσης και όχι η δική σας διακυβέρνηση;».

«Εκλογές έγιναν πριν από τέσσερις μήνες και έγιναν μετά από μια δύσκολη συμφωνία. Ο λαός ήξερε όταν πήγαινε στην κάλπη ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει στο τέλος της διαδρομής. Τώρα είμαστε στο μέσον μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας και μπορείτε να λέτε πολλά και να κερδίσετε πόντους αντιπολιτευτικούς. Εμείς θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ήρεμα νερά αγνοώντας τις κραυγές σας», είπε ο πρωθυπουργός και δεν άφησε αναπάντητα τα περί αριστερής πολιτικής.

«Μας λέτε ότι η πολιτική μας δεν είναι αριστερή πολιτική. Μας κάνετε κριτική από τ’ αριστερά. Σας απαντώ ότι η πολιτική μας έχει την πατριωτική ταυτότητα! Πρέπει η χώρα να βγει από την κρίση. Μας είπατε ότι κάναμε ότι διαπραγματευόμασταν επί επτά μήνες . Θέλετε να σας θυμίσω τι κάνατε εσείς επί τέσσερα χρόνια; Πως διαπραγματευόμασταν εσείς ως υπουργός του Σαμαρά;».

Θα κριθούμε από τις δυνάμεις του μόχθου, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε νέα επίθεση στα ΜΜΕ. «Δεν θα κριθούμε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ αλλά από εκείνους που μας έδωσαν τρεις απανωτές νίκες και μια νίκη σε ένα δημοψήφισμα», είπε και αναφερόμενος στο παράλληλο πρόγραμμα επεσήμανε πως «παρά τις προφανείς δυσκολίες, παρά την επιτροπεία, παρά την λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου, καταφέρνουμε να κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα. Μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μετά το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, σήμερα είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο τομή πιο δεν μας έχει δοθεί στα αγγλικά κύριε Μητσοτάκη. Έχει γραφτεί εδώ και αγορά τον ελληνικό λαό».

Η κυβέρνηση δίνει μάχες είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. «Δίνουμε καθημερινό αγώνα κόντρα στην διαφθορά που έσφιγγε σαν μέγγενη γύρω από τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι στον αγώνα κατά της διαπλοκής τους έχει απέναντι και υπερασπίζεται ότι πιο κακό και πιο σάπιο. «Εμείς σε αυτό τον αγώνα, όσες απειλές και εκβιασμούς και αν δεχθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

Στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί παράστασης για το παράλληλο πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όταν πρωτοήρθε το παράλληλο πρόγραμμα έκανε μεγάλη φασαρία στην Βουλη ότι δεν είναι κοστολογημένο και θα μας οδηγήσει στα βράχια. «Αυτός ο θόρυβος έφτασε στους θεσμούς και ζήτησαν να εξετάσουν αν είναι κοστολογημένο. Τόσο μεγάλο άγχος και αγωνία για να μην αποδείξουμε ότι η χώρα θέλει να στηρίξει τα κοινωνικά στρώματα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «έμαθα ότι μετά την συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε ότι δεν θα στηρίζει στα δύσκολα. Δεν σας ζήτησα κύριε Μητσοτάκη να ψηφίζετε τα δύσκολα όπως το ασφαλιστικό. Ψηφίστε όμως τουλάχιστον τα εύκολα».

Το προσφυγικό

Αυτό που σημαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι αδιανόητο είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες, ίσως, προκλήσεις από την ίδρυση της. «Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ΕΕ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για αποφάσεις της ηγεσίας της ΕΕ που ήταν νεοφιλελεύθερες και αντί να λύνουν προβλήματα, τα αύξησαν.

Ας μην κρυβόμαστε, είπε, η ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων στον πυρήνα της Ευρώπης λόγω της λιτότητας δημιουργούν ένα πεδίο σύνθετο και αναπαράγουν τεράστιες αδυναμίες. Μίλησε επίσης για έλλειμμα ηγετικής παρέμβασης αλλά και θεσμικού πλαισίου για να αντιμετωπισθούν οι κρίσεις.

«Η χώρα μας βρέθηκε στην δίνη των κρίσεων της οικονομικής και της προσφυγικής και ανέλαβαν βάρος δυσανάλογο. Δεν το αναλάβαμε ως υποχρέωση αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών. Ο ελληνικός λαός έχει γνωρίσει το θα πει προσφυγιά και ξέρει τι θα πει να δίνει από το υστέρημα του», είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στους νησιώτες είπε ότι «τούτη την κρίσιμη ώρα σηκώνουν ψηλά το βάρος των ουμανιστικών αξιών σε μια Ευρώπη που μεταλλάσσεται. Αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε μια περίοδο που η Ευρώπη διχάζεται και ενισχύονται δυνάμεις που θέλουν να χτίζουν τείχη και φράχτες στα σύνορα της Ευρώπης και να την μετατρέψουν σε φρούριο».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει την μάχη στην πρώτη γραμμή, είπε ο πρωθυπουργός, κόντρα σε ακραίες λαϊκίστικες και ξενοφοβικές αντιλήψεις είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε σε ευθυνόφοβους γραφειοκράτες ή σε ξενοφοβικές κυβερνήσεις να κουνούν το δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις στην Ελλάδα. Όταν θα μιλούν για την Ελλάδα θα πρέπει να βουτούν την γλώσσα στο μυαλό τους και μετά να μιλούν. Δεν θα αφήσουμε καμία επίθεση αναπάντητη!».

Η Σύνοδος Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής μπήκε ένα οριστικό τέλος σε όλη αυτή τη συζήτηση, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου ότι διατηρείται η ακεραιότητα της συνθήκης του Σένγκεν. Έτσι κλείνει κάθε συζήτηση με επίκεντρο την Ελλάδα και διασφαλίζεται ότι τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι επισκέπτες τουρίστες από την ΕΕ δεν θα έχουν καμία επίπτωση από την προσφυγική κρίση, οποίες διαστάσεις και αν πάρει στο μέλλον».
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Θα απαιτήσουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσει της. Η Ελλάδα θα πρωτοστάτησει να απομονωθούν οι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας για να εφαρμοσθεί η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ. «Διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα σταματήσει το blame game. Το ΝΑΤΟ δεν θα επιχειρεί σώζοντας στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα αλλά στον εντοπισμό των κινήσεων των διακινητών στις τουρκικές ακτές με την τεχνολογία που διαθέτει».

«Το ΝΑΤΟ θα έχει την ευθύνη, είπε ο πρωθυπουργός, του εντοπισμού και της ιδιοποίησης των δυνάμεων της FRONTEX για να αποτρέπονται οι ροές προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όταν μια βάρκα μπαίνει στα ευρωπαϊκά ύδατα η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι να τους διασώζουμε!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι στο μέσον δυο παράλληλων κρίσεων και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσει τον αγώνα που κάνει απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες και υποχρεώσεις της και σε συντονισμό με την Ευρώπη να αποτελέσει μέρος της λύσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι είναι στην διάθεση των αρχηγών των κομμάτων για να ενημερώσει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε