Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας: «Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση Κοτζιά»

Τσίπρας: «Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση Κοτζιά»

– Δείτε την δήλωση του πρωθυπουργού για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά
– Τσίπρας προς Σκόπια: Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία – Καμία ένταξη σε διεθνή οργανισμό με άλλο όνομα
– Ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε με αιχμές κατά του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου
– Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περιόδο για την επίλυση του Σκοπιανού
– Ευχαρίστησε το Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια

Μηνύματα σε όλους θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωση που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με πόνο καρδιάς έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την θέση του υπουργού Εξωτερικών αλλά σημείωσε ότι δεν θα ανεχθεί την διγλωσσία στην κυβέρνησή του.

«Πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπ’ όψιν μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη συμβολή του τα τρία χρόνια στην κοινή μας προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπιυργός έστειλε μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο εξωτερικό λέγοντας: «Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση, αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το ΥΠΕΞ είναι απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εξωτερικό να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς της έξοδο από την κρίση και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια».
Και κατέληξε: «Ταυτόχρονα, στέλνω μήνυμα στους γείτονας μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες για τη συνταγματική αλλαγή. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί τα Σκόπια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δείτε όλη την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα, με μια λιτή ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωνε ότι κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.  Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Πως έφτασε στην παραίτηση ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε στην απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του γιατί θεωρεί ότι δεν τον κάλυψε ο πρωθυπουργός στις βαριές κατηγορίες του Πάνου Καμμένου περί κακοδιαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι στήριξε τον λαϊκιστή υπουργό του.

Συκοφάντη και υβριστή χαρακτηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς τον Πάνο Καμμένο. Μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να κάνει την απειλή του πράξη όταν «είδε ότι ο πρωθυπουργός βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ίδιο και τον Καμμένο. Η αξιοπρέπειά μου είναι πάνω απ’ όλα», φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σε φίλους και συνεργάτες του. Σημαντικό ρόλο για να πάρει ο Νίκος Κοτζιάς την απόφαση αυτή έπαιξε η συνέντευξη Τζανακόπουλου και η φράση ότι “όποιος δεν θέλει να ειναι στο τρένο της κυβέρνησης να κατέβει τώρα”. Εξέλαβε την φράση αυτή ως μήνυμα προς τον ίδιο  την στιγμή που περίμενε κάποια κίνηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου που θα εκτόνωνε το κλίμα.

Αυτή η εξέλιξη συνιστά μείζονα κυβερνητική κρίση αφού έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση το βλέμμα της οποίας είναι στραμμένο στα Σκόπια και στην προσπάθεια να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την βουλή της πΓΔΜ. Η παραίτηση του κ. Κοτζιά υποβλήθηκε με τον πρωθυπουργό να είναι στις Βρυξέλλες, ενώ λίγη ώρα πριν υποβάλλει την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πολιτική πρωτοβουλία με την οποία ζητούσε τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και για τα υπόλοιπα υπουργεία εκτός από αυτό των Εξωτερικών φωτογραφίζοντας το υπουργείο Άμυνας.

Η πληροφορία περί παραίτησης του Νίκου Κοτζιά είχε κάνει την “εμφάνισή” της από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (17.10.2018), λίγες ώρες μετά τον άγριο καυγά του, στο υπουργικό, με τον υπουργό Άμυνας και τη διαρροή του έντονου διαλόγου τους. Στις φήμες για παραίτηση Κοτζιά, η κυβέρνηση είχε “σηκώσει” το γάντι που πέταξε ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην τηλεόραση του Alpha, όπου κάλεσε όποιον δυσφορεί, να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης.

Στο υπουργικό, τα πνεύματα άναψαν όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών του είπε: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».

Εκνευρισμένος ο Νίκος Κοτζιάς του απάντησε ότι επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Η ένταση στο υπουργικό συμβούλιο κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας πάντα στον Νίκο Κοτζιά, του είπε ότι «υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές».

«Αυτό δε συνέβη ποτέ» του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών. «Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην θέση του λέγοντας ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση».

Ο δεύτερος γύρος

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωσηη ένταση επανήλθε στο τραπέζι όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίηση του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου» φέρεται να του είπε.

«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα» του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η αψιμαχία αυτή κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε ιδιαίτερη ένταση και πολλές προσωπικές αιχμές.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε την συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.

Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί όπως είπε τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στην ΝΔ».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις