Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιατί ο Τσίπρας πάει σε “πόλεμο” με το ΔΝΤ

Γιατί ο Τσίπρας πάει σε “πόλεμο” με το ΔΝΤ

“Πόλεμος” Ελλάδας-ΔΝΤ και στο βάθος αποχώρηση του Ταμείου από την Ευρώπη. Ερμηνείες και από το εσωτερικό της κυβέρνησης για τη σύγκρουση Τσίπρα με το ΔΝΤ κάνουν λόγο για χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως μοχλού πίεσης που θα υποχρεώσει το Ταμείο να απεμπλακεί από την Ευρώπη.

Ανθρωποι με γνώση μικρή ή μεγαλύτερη του παρασκηνίου υποστηρίζουν πως και οι Γερμανοί παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς δηλώσεις, θα έβλεπαν με καλό μάτι την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρώπη. Η εύκολη απάντηση που δίνουν για να στηρίξουν την εκτίμησή τους είναι πως “οι Γερμανοί δεν θέλουν τους Αμερικάνους στα πόδια τους”, πράγμα που φαίνεται λογικό και σωστό αν λάβουμε υπόψη τη στάση του Σόιμπλε απέναντι στους προηγούμενους και τον τωρινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον τοίχο που συναντούν τα διαβήματα και οι παραινέσεις του Ομπάμα και του Τζακ Λιου.

Οσον αφορά στην τωρινή διαπραγμάτευση οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ και “πόλεμο” με το ΔΝΤ.

Τέλος, οι προαναφερόμενες πληροφορίες και ερμηνείες μπορούν να δικαιολογήσουν και την ξαφνική οργισμένη και σκληρή επίθεση του Τσίπρα προς το ΔΝΤ. Πιο σκληρή δεν μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που στο δεύτερο σκέλος ο πρωθυπουργός υπονοεί ότι το Ταμείο εξυπηρετεί εγχώρια συμφέροντα, κατηγορία που φέρνει στο νου και τις αναφορές του Προέδρου της ΓΣΕΕ το 2012 για “κουκουλοφόρους¨.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε