Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας για Έλληνες στρατιωτικούς: Ο Ερντογάν δεν ζήτησε ανταλλαγή με τους “8” αλλά το άφησε να εννοηθεί

Τσίπρας για Έλληνες στρατιωτικούς: Ο Ερντογάν δεν ζήτησε ανταλλαγή με τους “8” αλλά το άφησε να εννοηθεί
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τετάρτης (13.06.2018).

Ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας αν είχε πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν για άμεση επιστροφή των οχτώ Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, τόνισε: “Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία”.

“‘Αρα λέει ψέματα;”, ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: “Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ’ αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν”. Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση “γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψη του στην Αθήνα)σ’ εμένα στην κατ’ ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;”. Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε: “ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει”. Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις