Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ο Τσίπρας με Πούτιν και στο Eurogroup… παίζουν καθυστερήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με σκακιέρα μοιάζει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη. Γύρω απ’ το ελληνικό ζήτημα πολλά είναι αυτά που εξελίσσονται σε χρόνο σχεδόν παράλληλο. Την ώρα που αναμένεται σημαντική παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη, ενώ παρά τα τελεσίγραφα που πάνε και έρχονται το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους από τις κινήσεις Τσίπρα στη Ρωσία. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας και συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Ρωσίας Κώστας Ήσυχος δηλώσει σε ρωσικό πρακτορείο πως “η Ελλάδα δεν μελέτησε ακόμη πλήρως όλο το “βάθος” των σχέσεών της με τη Ρωσία και υπολογίζει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες των BRICS, ειδικά σε ζητήματα ενέργειας”.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, η Αθήνα αναμένει “με ενδιαφέρον” τις συνομιλίες στην Αγία Πετρούπολη, ειδικότερα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης των συνομιλιών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας η Ελλάδα σχεδιάζει να μελετήσει λεπτομερώς εάν η ένταξή της στη νέα Τράπεζα είναι “ωφέλιμη για όλους”.

Με τις ΗΠΑ να έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα την ανησυχία, αλλά και την ενόχλησή τους για τις επαφές αλλά και τους Ευρωπαίους να διαμηνύουν ότι η χώρα δεν πρέπει να αναζητά αλλού χρηματοδότηση τα τελεσίγραφα συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα όμως οι υπουργοί Οικονομικών ενώ οι πιέσεις για συμφωνία αυξάνονται δεν αναμένεται να λάβουν στο σημερινό Eurogroup συγκεκριμένες αποφάσεις. Αντίθετα φαίνεται η Ευρώπη να επιλέγει άκαμπτη τακτική ώστε να πιέσει την Ελλάδα με φόβητρο την έλλειψη ρευστότητας.
Με λίγα λόγια όλοι βλέπουν πως και οι δύο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να τραβήξουν το σχοινί. Πολλοί ωστόσο εκφράζουν τον φόβο ότι οι παραπάνω επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε