Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσίπρας στα Σκόπια με 120 επιχειρηματίες και το… μισό υπουργικό συμβούλιο

Τσίπρας στα Σκόπια με 120 επιχειρηματίες και το… μισό υπουργικό συμβούλιο

Συνοδευόμενος από 120 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο Τρίτη (02.04.2019) στην Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται ως επισφράγισμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει ως στόχο την απευθείας ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να του θέσει και τα θέματα παραβίασης της συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά της επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα και αφού άκουσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργεί σε ό,τι αφορά την ονομασία προέλευσης κάποιων Ελληνικών προϊόντων ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να θέσει το πρόβλημα στον Ζόραν Ζάεφ επιδιώκοντας να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση.

Ακόμα οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα ανέφεραν ότι μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να έχει σχεδόν «το μέγεθος της Πελοποννήσου», ωστόσο οι ανάγκες της σε υποδομές, ενέργεια και μεταφορές είναι «υπολογίσιμες». Οι ίδιοι άνθρωποι ζήτησαν ακόμα από τον Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Οικονομικών να λύσει τα θέματα της διπλής φορολογίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία οι δυο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν δύο «actions plans» ενώ στην σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αναμένεται να υπογραφούν έξι διακρατικές συμφωνίες και δεκάδες επιχειρηματικές μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών ή μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και Βόρειας Μακεδονίας.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι οι εξής:

● Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονία. Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ελλάδα θα ελέγχει τον εναέριο χώρο της γείτονος μπαίνοντας έτσι σφήνα στις προθέσεις του Τουρκικού υπουργείο Άμυνας

● Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

● Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

● Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμα αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες με κυριότερη αυτήν που αφορά τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου των δύο χωρών του TAP συμπεριλαμβανομένου.

Δεδομένης και της επιχειρηματικής παρουσίας της ΔΕΗ αναμένεται η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης καθώς είναι ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος στη γείτονα χώρα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι δέκα υπουργικά στελέχη και ειδικότερα: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην Βόρεια Μακεδονία είναι οι:

Μαυρουδής Ιωάννης, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ,(αγροτοδιατροφικός τομέας)
Κουφουδάκης Ιωάννης, CEO της NeuropublicAE(συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
Παναγιωτάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ
Battilana Nicola, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
MOTOROIL, με διευθυντικό στέλεχός της
Μυτιληναίος Ευάγγελος, Πρόεδρος του «Ομίλου Μυτιληναίου» (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
Περιστέρης Γιώργος, CEO της ΤΕΡΝΑ (Ενέργεια -Κατασκευές)
Καλλιτσάντσης Δημήτρης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Γ. Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και Ι. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
Μελαμπιανάκης Μανώλης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
Παπανδρέου Χριστίνα-Άντζελα, CFOELBISCOAE (βιομηχανία τροφίμων)
Καλημέρης Νίκος, Γενικός Διευθυντής Zitoluks (Βιομηχανία Τροφίμων)
Μπαϊρακτάρης Γιάννης, Γενικός Διευθυντής EleaCretaLtd
Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Αντιπρόεδρος Intracom
Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEORhoeUrbanTechnologiesP.C., startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δερδεμέζης Κωνσταντίνος, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ
Κωνσταντινίδης Μιχάλης, Κοντολέων Αντώνης, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
Κοντομηνάς Δημήτρης, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
Κούτρας Δημήτρης, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Σαββάκης Αθανάσιος, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας) και αντιπροσωπία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
Στασινόπουλος Νικόλαος (πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ)
Δημαρέλης Νικόλαος (γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (Μάρμαρα-Γρανιτες)
Νετίδης Παναγιώτης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
Αντιπροσωπίες Επιμελητηρίων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις