Πολιτική

Τσίπρας στην Βόρεια Μακεδονία: Καταρρίψαμε εθνικισμούς και πατροδοκαπηλίες

Όλα όσα δήλωσαν Ζάεφ και Τσίπρας από επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Τι θα ισχύσει για τα εμπορικά σήματα και το... "αλαλούμ" με το όνομα "Μακεδονία". Ζάεφ: Προχωρήσαμε στην συμφωνία χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».

«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας». Είπε.

Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλίες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

«Σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».

Τι προωθούν οι δύο χώρες

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.

Ζάεφ: Ξεχωριστή ημέρα

“Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και θα είναι ξεχωριστή για τις επόμενες γενιές” τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τον χαιρετισμό του στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια.

Είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα του μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της και σημείωσε πως μια φορά κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται διακυβερνητικές σύνοδοι Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πολάκης κατά Μαμουλάκη και Παναγιωτόπουλου για τις ανεξαρτητοποιήσεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί δεν παραιτείστε;»
Ο βουλευτής Χανίων συνδέει τις ανεξαρτητοποιήσεις με τη μάχη για την επόμενη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι πιθανοί αντικαταστάτες τους θα στήριζαν τη δική του υποψηφιότητα
Παύλος Πολάκης
Μήνυμα Μητσοτάκη από το ΚΥΣΟΙΠ: «Κρίσιμη η κάλπη του 2027 για την Ελλάδα και την Ευρώπη»
Ο πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τα μεγάλα έργα υποδομής και την πολιτική αντιπαράθεση για τις αρχειοθετήσεις και τις διώξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μητσοτάκης, συνεδρίαση στο Μαξίμου 7
Κυβερνητικές πηγές κατά ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όσο αλλοιώνει την πραγματικότητα, τόσο θα υποχωρεί στις μετρήσεις»
Το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει τη δήλωση Μαρινάκη και καλεί τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητήσει συγγνώμη από τους εννέα βουλευτές των οποίων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν
Μέγαρο Μαξίμου
Μπουκώρος για την δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραπομπή δεν σημαίνει ενοχή, θα προσέλθω με καθαρή συνείδηση
Ο βουλευτής της ΝΔ δηλώνει βέβαιος για την αθωότητά του, υπερασπίζεται τους δύο κτηνοτρόφους που συνδέονται με την υπόθεση και προαναγγέλλει ότι θα θέσει «σοβαρά ερωτήματα» στον δημόσιο διάλογο
Χρήστος Μπουκώρος
ΕΛΑΣ κατά Μαρινάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πρώτη φορά βλέπουμε οι ληστές να απαιτούν συγγνώμη από τα θύματά τους»
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «θράσος και προκλητικότητα», μετά την απαίτησή του να απολογηθεί η αντιπολίτευση για τις υποθέσεις που τέθηκαν στο αρχείο
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ (Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη)