Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας στο PES: Κυρώσεις στην Τουρκία και ευρωομόλογο για την ενεργειακή κρίση

Τσίπρας στο PES: Κυρώσεις στην Τουρκία και ευρωομόλογο για την ενεργειακή κρίση

Στην ενεργειακή κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη, αλλά και στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Προσύνοδο του PES στην Πράγα.

Σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, γι’ αυτό απαιτούνται λύσεις και αποφάσεις αποτελεσματικές». Πρώτα απ’ όλα, τόνισε, «η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει». «Όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Συνεπώς, υπογράμμισε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, «θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς το γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση». Ειδικότερα, ανέφερε ότι «πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος», ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος, σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά». Συγκεκριμένα τόνισε ότι «δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο». Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις