Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας στο France24: Το σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή ήταν του Σόιμπλε και το αποτρέψαμε!

Τσίπρας στο France24: Το σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή ήταν του Σόιμπλε και το αποτρέψαμε!

– Σκληρή γλώσσα Τσίπρα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο France24
– «Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε»
– «Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ»
– «Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις»

Επίθεση στον Σόιμπλε, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο France24. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα για το θέμα του χρέους και μίλησε και για τις εκλογές τις οποίες τοποθέτησε στο 2019.

Για τα όσα γράφονται στο βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ και για το θέμα της επιστροφής στη δράχμή είπε:

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης και της συνεχούς λιτότητας είπε:

«…Η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο αν υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση από τη Γερμανία είπε:

«Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Και όπως ακριβώς έχω ήδη πει, μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε. Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μια προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία. Διότι έχουμε ποσοστά ανάπτυξης ανεβασμένα, αλλά το σημάδι προς τους επενδυτές είναι αυτό που έχουμε ανάγκη για να έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης και για να προβούμε σε ίση αναδιανομή στους πολίτες».

Όταν ο πρωθυπουργός ρωτάται για την δημοτικότητά του που παρουσιάζει κάμψη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αν έχει προδώσει τα ιδανικά της Αριστεράς απαντά:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ίδιο με το δημοψήφισμα, όπως και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας, -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μας οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους. Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε