weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τσίπρας κατά πάντων: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» – Απέρριψε την ιδέα οικουμενικής κυβέρνησης

Με την αγαπημένη του αραβική παροιμία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομιλία που ως στόχο είχε να συσπειρώσει το κόμμα του το οποίο έχει μπροστά του πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες. Την ίδια παροιμία είχε πει σε ομιλία του στα Ιωάννινα πριν από ένα χρόνο.

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», είπε ξανά ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει όλα τα σενάρια όπως της αριστερής παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών.

«Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο Πρωθυπουργός, εννοώντας την ΚΟ της ΝΔ που συνεδριάζει αμέσως μετά. «Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Μίλησε για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων που επι τρείς μήνες δε μπορεί ούτε εκλογές να κάνει για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

«Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων»

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας το ως δεκανίκι της δεξιάς αλλά και στο μιντιακό σύστημα το οποίο όπως είπε ξεψυχά και βρυχάται. «Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους. Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε όσους μιλούσαν και μιλάνε για «αριστερή παρένθεση» είπε: «Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός. Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας αντέξουν και αυτοί που μέχρι τώρα μας πολεμούν».

Κάνοντας έναν απολογισμό πεπραγμένων ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα: «Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία» είπε αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε: «Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αγαπημένα θέματα  εκείνων που τον επικρίνουν τον προϋπολογισμό και το Ασφαλιστικό. Υποστήριξε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο σταθεροποίησης. Για τον προϋπολογισμό είπε ότι είναι θετικό σημάδι η αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση του το 2015 θα κινηθεί σε μηδενικό ποσοστό. Για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για 0,7. Είπε ακόμα ότι το 2ο εξάμηνο του 2016 είναι εφικτό η χώρα να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι μετά από σκληρή και διαρκή διαπραγμάτευση που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες έχει κλείσει με επιτυχία ο πρώτος κύκλος υλοποίησης των προαπαιτουμένων της Συμφωνίας και ήδη έχουμε προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις και έχουμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την έγκριση του ESM για την συμμετοχή του δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης μια εικόνα η οποία είναι ως προς το δεύτερο σκέλος της «ξένη» προς όλους όσοι κινούνται στην αγορά. Είπε ορθά ότι τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί αλλά πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα φαίνεται αυξημένη και η κατανάλωση και μάλιστα όλα αυτά παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές και ζητούσε η αντιπολίτευση ως τιμωρία για την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το καλοκαίρι. Είπε ακόμα άλλη μια αγαπημένη του φράση, ότι «ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».

«Ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα»

Για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος. Ενώ την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων». Είπε ακόμα ότι θα γίνει προσπάθεια να μην κοπούν ούτε οι κύριες αλλά ούτε και οι επικουρικές συντάξεις.»

«Μόνο εμείς μπορούμε να βγάλουμε το κάρο από την λάσπη»

Ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε διασταυρούμενα πυρά και κάλεσε τους βουλευτές του να ανεβάσουν ρυθμούς, να υπερασπίζονται την κυβέρνηση και το έργο της. Επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση και  κάλεσε τους βουλευτές του να μην μιλάνε στον κόσμο από τα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά βγαίνοντας στην κοινωνία.

#TAGS MM