Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας: Θέλετε εθνική συνεννόηση; Σταματήστε να διχάζετε – Δεν καταψηφίζουμε γιατί μπορεί να τα εφαρμόσουμε εμείς…

Τσίπρας: Θέλετε εθνική συνεννόηση; Σταματήστε να διχάζετε – Δεν καταψηφίζουμε γιατί μπορεί να τα εφαρμόσουμε εμείς…

Μετά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. “Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας “ολοένα και πιο επιθετική”, καθώς, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιεί “τη στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος”.

Ο ΑλέξηςΤσίπρας κατηγόρησε την Τουρκία για το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες και “παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα”.   

Click4more Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μεγαλώνει! Επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια!»

“Απέναντι σε μια Τουρκία, πρωτοφανώς επιθετική αλλά με σαφή στρατηγική στόχευση την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, είμαστε σαφώς όλοι ενωμένοι. Αλλά η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το τι θεωρεί εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος, λέγοντας: “Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λειτουργεί χωρίς την σαφή εθνική στρατηγική και πως “αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τι αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού”. 

Μια κυβέρνηση που, όπως είπε, “συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον” και “προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν”. 

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “υπογράψατε τελικά μια συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.

Click4more Γαλλία σε Τουρκία: Κοντά τα χέρια σας στην Μεσόγειο

Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή”.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “οι αποφάσεις σας ήταν αποφάσεις οπερέτα. Για τα μάτια του κόσμου. Για την επικοινωνία και μόνο. Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία”.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο

“Υπογράψατε τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό”, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για επιπτώσεις από τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, οι οποίες, όπως είπε μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικά δεδομένα. “Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας – την Κρήτη – και άλλα νησιά. Ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση”.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε ξανά τον πρωθυπουργό, αν θέλει πραγματικά εθνική συνεννόηση “θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων”. Και πρόσθεσε: “Η δική σας παράταξη είναι αυτή που απέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία.

Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου – είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών”.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα. Όπως είπε, δεν είναι ανεκτό “στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου. Και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια. Αν είναι δικός σας τον απολύετε, όπως τον Σύμβουλο Ασφαλείας. Αν είναι απέναντι τον κατατάσσετε απέναντι. Ότι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Και τα ίδια κάνετε και με τη πανδημία. Όποιος σας ασκεί κριτική, που τα έχετε κάνει θάλασσα, είναι ψεκασμένος. Αλλά έτσι αντιδράτε γιατί δε θέλετε καμία φωνή κριτικής. Αυτό όμως είναι προβληματικό για την ίδια τη δημοκρατία.

Και σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα είναι υποχρέωση και καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Να μην αυτολογοκρίνονται. Γιατί εθνικό είναι το αληθές”.

Τσίπρας: Διαφωνούμε αλλά… 

Κάνοντας αναφορά στη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει αλλά ούτε και θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. “Παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με τη συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας.

Δε θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, για τη χώρα μας. Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαϊκισμό όπως κάνατε εσείς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών”. 

Τα 12 μίλια και η… κυβίστηση 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εξαγγελία Μητσοτάκη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, κάτι που είχε εξαγγελθεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έγινε. “Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά άρχισε την… επίθεση. 

Υπενθύμισε τις δηλώσεις Κουμουτσάκου στη Βουλή, όπως είχε καταδικάσει τα όσα είχε ανακοινώσει η τότε κυβέρνηση και τόνισε πως η κυβέρνηση, στο θέμα της επέκτασης των θαλάσσιων ζωνών θέλει να κάνει… κωλοτούμπα. “στο θέμα των θαλασσίων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία; Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας;”. 

“Θέλετε εθνική συνεννόηση; Σταματήστε να βάζετε την επικοινωνία πάνω από όλα. Σταματήστε να διχάζετε τον ελληνικό λαό, μιμούμενοι τις χειρότερες παραδόσεις της Δεξιάς στη χώρα. Ούτε εσείς ούτε κανένας από την πατρίδα δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από την Αριστερά και το δημοκρατικό κόσμο. Γιατί οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι”. Αυτές είπε, είναι (μεταξύ κι άλλων), οι προϋποθέσεις για εθνική συνεννόηση και μια στιβαρή εθνική στρατηγική.  

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο, όπως είπε, θαυμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “«Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή». Σας το λέω λοιπόν τώρα, καθαρά και ξάστερα πριν είναι αργά: Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος. Μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές”.

Δείτε όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις