Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τσίπρας: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία

Τσίπρας: Θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ οι κυρώσεις στην Τουρκία
Intime news

Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων, που έχουν συμφωνηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι, διαφορετικά, “πληγώνεται” η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι “η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων”.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί “πράσινο φως” στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Τσίπρας: Μπράβο Κόστα!

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, “που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, όπως ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς “ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί”.

Και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Τσίπρας: “Γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις”

“Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook αναφορικά με τις επαφές που έχει στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ – Μαρία Σασόλι και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων.

Ολιγόλεπτη συνάντηση με Στάνιτσεφ και Ζάεφ

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος “έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά”, καλώντας το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία. Μια συμφωνία, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, “την οποία στήριξε σύσσωμο το PES πλην του Κινήματος Αλλαγής”.

Τσίπρας για Brexit

Το Brexit δεν έχει να κάνει μόνον με τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Το Brexit συμβολίζει την απειλή άλλων “εξόδων” από το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θυμάμαι – λέει – τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχαμε μόλις συμφωνήσει για το πακέτο με τις ρήτρες εξαιρέσεων (opt -outs) που διεκδικούσε ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον,. προκειμένου να υποστηρίξει την παραμονή στην Ε.Ε. Του είπα ότι του εύχομαι καλή τύχη, αλλά σκεφτόμουν ότι είναι δύσκολο να κερδίσεις, όταν υποστηρίζεις “λιγότερη Ευρώπη” απέναντι σε ένα κίνημα για “καθόλου Ευρώπη”.

Για να καταπολεμήσουμε τη ρητορική των Σαλβίνι, Λεπέν και Όρμπαν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πολιτικές μας ως Ευρωπαίοι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε άτολμοι σε σχέση με το όραμα που προτάσσουμε. Αλλιώς θα αποτύχουμε όπως ο Κάμερον, προειδοποιεί ο κ. Τσίπρας.

“Η θητεία μας στην ελληνική κυβέρνηση”

Πρέπει να στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία και να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των λαών μας και συγχρόνως -όταν απαιτείται- να αναζητούμε έντιμους συμβιβασμούς στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών, διότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές, και δε μπορεί να τις λύσει ο καθένας μόνος του. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε αυτό στην Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει:

– Αγωνιστήκαμε σκληρά για να προστατέψουμε την κοινωνία και, ταυτόχρονα, φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.

– Αγωνιστήκαμε σκληρά για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και συγχρόνως υποστηρίξαμε την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για να μειωθούν οι ροές και κυρίως οι θάνατοι.

– Αγωνιστήκαμε σκληρά για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και την ίδια στιγμή καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και -για πρώτη φορά- φτάσαμε τόσο κοντά σε μια συμφωνία για το Κυπριακό.

– Υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, που ανοίγει μια νέες προοπτικές για όλα τα Βαλκάνια, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος.

– Γνωρίζαμε πόσο δύσκολο ήταν να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα παιδιά των μεταναστών, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, σε μια εποχή που οι νεοναζί ήταν το τρίτο κόμμα. Αλλά το κάναμε ούτως ή άλλως και τώρα δεν βρίσκονται πλέον στο Κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η ώρα να συναντηθούν όλες οι δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για ένα νέο όραμα για μια πιο γενναία Ευρώπη.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις