Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τσίπρας – Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το deal, η πρόσκληση στην Ελλάδα και οι ατάκες με… νόημα

Τσίπρας
Φωτογραφία Reuters

– Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (17.10.2017) στον Λευκό Οίκο
– Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τις προσπάθειές της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση
– Η συμφωνία για τα F-16 και την ομάδα εργασίας
– Φωτογραφίες και βίντεο

Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε πλέον στη… λίστα των Ελλήνων πρωθυπουργών που έχουν συναντηθεί -επισήμως- με αμερικανό πρόεδρο. Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί και στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Τσίπρας και Τραμπ συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, τόσο στις πρώτες δηλώσεις τους στο Οβάλ Γραφείο, όσο και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στον Rose Garden.

Με το “μικρόβιο” του επιχειρηματία να τον διακατέχει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε κατευθείαν… στο νόημα, και στις πρώτες -χρονικά- δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16, με την αγορά (από την πλευρά της Ελλάδας) αεροσκαφών.

«Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα“, ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του, επιβεβαιώνοντας πως όλα είναι «δούναι και λαβείν».

Λίγο πριν από τις δηλώσεις τους, στο Οβάλ Γραφείο, η κάμερα «έπιασε» το πρώτο… ανεπίσημο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ. «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια βήματα προόδου. Τεράστια!«, είπε στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα μηνύματα στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα συνεχίστηκαν και στην έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

“Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος.

Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα.

Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ».

Το χρέος

Πολύ σημαντική ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για το ελληνικό χρέος, κατά τη διάρκεια της συνάντευξης Τύπου στον “κήπο των ρόδων”.

«Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Η Σούδα

Στις ερωτήσεις που αφορούσαν στην αμερικανική βάση της Σούδας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε σχετικά: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Μήνυμα για το Ελληνικό

Η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά και σύντομα θα είναι ένα «μεγάλο πρότζεκτ ακινήτων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε για το Ελληνικό, καθώς στο παρελθόν, ως επενδυτής, είχε ενδιαφερθεί για το ακίνητο.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το Ελληνικό θα προσελκύσει κι άλλα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Ομάδα εργασίας

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωστοποίησε την σύσταση μιας μόνιμης ομάδας εργασίας (task force) από τους αρμόδιους υπουργούς. Σκοπός είναι να προχωρήσει η διμερής συνεργασία σε θέματα επενδύσεων και καινοτομίας.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 (*σε παρένθεση η τοπική ώρα)

16:30 (09:30) Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς

19:00 (12:00) Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding

21:30 (14:30) Ομιλία στο Brookings Institution

Υπενθυμίζουμε ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν:

  • ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς
  • ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
  • ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος
  • ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
  • ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις