Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας – Ζάεφ: Η κρίσιμη συνάντηση κορυφής στο Νταβός για το Σκοπιανό!

Τσίπρας – Ζάεφ: Η κρίσιμη συνάντηση κορυφής στο Νταβός για το Σκοπιανό!

– Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά αυτή την ώρα τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός
– Το Σκοπιανό στο επίκεντρο, με τις διαπραγματεύσεις να μεταφέρονται από το διπλωματικό επίπεδο στο υψηλότερο πολιτικό
– Τι θα πει ο Έλληνας πρωθυπουργός – Πώς βλέπουν οι Σκοπιανοί την σημερινή συνάντηση
– Συνάντηση πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια – “Αξιοπρεπρής λύση και για τις δύο πλευρές” η θέση της πΔΓΜ
– Σήμερα ανακοινώνεται η ημερομηνία επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντώνται αυτή την ώρα στο Νταβός και το θέμα στην ατζέντα είναι ένα και μοναδικό: Σκοπιανό. Οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας. Κι αυτό διότι γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο, με την συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων.

Το αν θα βρεθεί η “χρυσή τομή” στο Νταβός για το Σκοπιανό, μετά από 25 χρόνια στασιμότητας, μένει να φανεί…

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/956192447931011072

Τα Σκόπια “βλέπουν” ευκαιρία για λύση

Ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη συνάντηση που έχουν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς». Αυτό ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση. Μια λύση που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές.

«Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση. Στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ. Οι δύο πλευρές θα διοργανώσουν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ. Στόχος, να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς.

Click4more: “Καρφιά” Τσίπρα στο WEF για το προσφυγικό: “Η Ευρώπη δεν είναι αλά καρτ” [vid]

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Προσέθεσε ότι η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα.

Ανακοινώνεται σήμερα πότε πάει… Σκόπια ο Νίμιτς!

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Μάθιου Νίμτς στα Σκόπια.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης. Κι αυτό προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία. Ακόμη, κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες. Οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις