Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης εκφράζει την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης εκφράζει την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας

“H ηγεσία της ΝΔ αποτελείται από ένα συνταίριασμα ακραίων νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιού πολιτικού προσωπικού” δήλωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε επίσης τα σενάρια ανασχηματισμού.

Έχουμε περάσει σε μια νέα μέρα, η χώρα φαίνεται ότι βαδίζει στην οριστική έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και αποκαθίσταται οριστικά η δυναμική της οικονομίας, που είναι αναπτυξιακή, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

Στη νέα αυτή φάση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα ζητήματα της τόνωσης της ανάπτυξης όχι στη βάση της συντριβής της εργασίας, αλλά με το να στηρίζεται σε αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς μισθούς, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουμε θετικές εξελίξεις, όπως είναι η επιτυχής δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Για τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Impact hub Athens επισήμανε ότι πρόκειται για μια θερμοκοιτίδα καινοτομίας, ότι η επίσκεψη γίνεται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την 82η ΔΕΘ και θέλει να δείξει πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον μεγάλο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης.

Πέρα από τις συναντήσεις με του εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει έμφαση στην πραγματική παραγωγή και να συζητήσει με τους ανθρώπους της παραγωγής για να του μεταφέρουν την εικόνα της καθημερινότητας, διότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπερκεράσει τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τρεις οι βασικές προτεραιότητες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για τον επόμενο χρόνο οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

– Να συνεχίσει την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018.

– Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης.

– Η κοινωνική προστασία που επιμερίζεται σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά την εργασιακή προστασία και ο δεύτερος αφορά την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους (παρεμβάσεις στην Υγεία κ.α.)

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα “εξαιρετικά γρήγορο πολιτικό τέμπο για να αξιοποιήσει το μομέντουμ που υπάρχει αυτή την εποχή”, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και αυτό θα εκδηλωθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, καθώς μετά τις παρεμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση έρχονται οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Προσέθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στις 9 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ.

Οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια

Σε ερώτηση για την κριτική της αντιπολίτευσης που αμφισβητεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης απάντησε ότι οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια, γιατί τη ζουν και σημείωσε:

“Όταν ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ή η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο, είναι προφανές ότι θα προσπαθήσουν να ασκήσουν κριτική όχι με όρους ηπιότητας, ψυχραιμίας και εποικοδομητικούς, αλλά, αντιθέτως, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ψεύτικα νέα, να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις, με διάφορες εξαλλοσύνες τις οποίες είδαμε το τελευταίο διάστημα ότι προωθούν“.

Για την κυβέρνηση παρατήρησε ότι “δεν έχει καμιά απολύτως ουσία η συμμετοχή της σε τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις” και συμπλήρωσε: “Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι αυτό γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες”.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει δεν είναι κάτι τέτοιο στις προθέσεις του πρωθυπουργού και σημείωσε: “Υπάρχει μια τάση κάθε φορά που δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση ή οι θετικές ειδήσεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές να ανακαλύπτουμε σενάρια ανασχηματισμών”.

Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για πολιτική στροφή της ΝΔ

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “από τη μια μεριά εκφράζει την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την άλλη τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα“.

Σε ερώτηση για τις αναλύσεις που μιλούν για πολιτική στροφή του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τις τελευταίες ομιλίες του, απάντησε ότι όσο παραμένει αντιπρόεδρος του κόμματος ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορεί να γίνει η πολιτική στροφή της ΝΔ και υπογράμμισε:

“Μετά τις εξαλλοσύνες που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου, όπου είχαμε ένα πραγματικό κρεσέντο ακροδεξιάς παρέκκλισης και παραπολιτικής εκ μέρους της ΝΔ, οι έστω και στοιχειώδεις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε ζητήματα οικονομίας μοιάζουν σαν να αποτελούν σημάδι μιας στροφής.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε το εξής: Όσο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραμένει ο γνωστός κ. Γεωργιάδης, όσο η ηγεσία της ΝΔ αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα συνταίριασμα ακραίων νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιού πολιτικού προσωπικού, δεν νομίζω ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για μια τέτοια πολιτική στροφή εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει ακριβώς αυτό: την εξαλλοσύνη μιας ακροδεξιάς ομάδας η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ηγεσία της ΝΔ και από την άλλη μεριά τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που έχει το άλλο πρόσωπο της ΝΔ, η άλλη τάση στο εσωτερικό της ηγεσίας της ΝΔ. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση παρά να παράγει έναν λόγο ο οποίος είναι ταυτόχρονα και νεοφιλελεύθερος και ακροδεξιός και μισαλλόδοξος και διχαστικός και τούτο θα συνεχίσει να γίνεται αντικειμενικά όσο η ηγετική ομάδα της ΝΔ έχει τη σημερινή της σύνθεση και αυτή τη σύνθεση την επιλέγει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μια πολιτική στροφή της ΝΔ”.

Πολιτική ταύτιση της ΔΗΣΥ με τη ΝΔ

Για το ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν παρακολουθούν τη συζήτηση στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και έχουν ταυτιστεί πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία.

“Φαίνεται ότι η ΔΗΣΥ και το ΠΑΣΟΚ δεν παρακολουθούν τη συζήτηση η οποία διεξάγεται στους κόλπους της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Η σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι αρχίζει να αμφισβητεί και την ιδεολογική στρατηγική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό αλλά και τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες ασκούνται στο σύνολο της Ευρώπης και ψάχνει ένα νέο βηματισμό που κινείται σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση”, τόνισε και συνέχισε:

“Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ φαίνεται ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση και έχουν περάσει σε μια φάση όπου η ιδεολογική στρατηγική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό έχει πλέον οδηγήσει σε μια πολιτική ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία. Βλέπουμε ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα η ΔΗΣΥ έχει συστρατευθεί, έχει σχεδόν ταυτιστεί, με τη ΝΔ”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις