Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βαρουφάκης για ηχογραφήσεις των Eurogroup: Θα ακούσετε τον Σόιμπλε με τη φωνούλα του…

Βαρουφάκης

Και τι δεν είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το πρώτο εξάμηνο του ’15, τις ηχογραφήσεις στο Eurogroup, τον Σόιμπλε και τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει… ολική αντεπίθεση.

Πέρα απ’ όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης (20.02.2020) στην εκπομπή «Αποτύπωμα» στον ΣΚΑΙ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα, στις 10 Μαρτίου μέσα από τη σελίδα του ΜέΡΑ25, τις ηχογραφημένες συνομιλίες στα Eurogroup («είναι καμία 10αριά», είπε) όπου είχε λάβει μέρος ως υπουργός Οικονομικών.

Click4more Στη… φόρα στις 10 Μαρτίου τις συνομιλίες του Eurogroup

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης θα δώσει τις ηχογραφήσεις των Eurogroup εξαιτίας δυο γεγονότων που τον ενόχλησαν. «Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα στη Βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και πως για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση. Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα», είπε.

Χαρακτηρίζοντας «ευρωπαϊκό μου καθήκον» τη δημοσιοποίηση των όσων έγιναν στα Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πως χτίζεται η οικονομική πολιτική τους».

«Ο Σόιμπλε δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητάει φακελάκι»

Απευθυνόμενος στον Παύλο Τσίμα, μάλιστα, τον ρώτησε: «Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε τον κ. Σόιμπλε με τη φωνούλα του να λέει για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία από το 2012 τη περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν υποσχεθεί ότι θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε “‘όχι, αυτά τα χρειάζομαι για τον προϋπολογισμό μου”».  

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε επίσης ότι είχε συμφωνήσει με τον Πολ Τόμσεν για το ΦΠΑ, αλλά την τελευταία στιγμή, εκείνος πήρε πίσω τα πάντα. «Άρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ήπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσα. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Θα πρέπει να ακούσετε πως τσακωνόντουσαν για τα τελεσίγραφα που έδιναν στην Ελλάδα». 

Βαρουφάκης: Καλύτερα να είχαμε βρει από το ευρώ

Αν και δήλωσε πως δεν ήταν υπέρ της δραχμής, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε την άποψή του πως αν το 2015 η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα περνούσε 18 δύσκολους μήνες αλλά τελικά θα ήταν καλύτερα.

«Όταν έχεις χρεοκοπήσει τότε νυν υπέρ πάντων η αναδιάρθρωση του χρέους. Είχα πει πως δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε δεν έπρεπε να βγούμε και γι’ αυτό έχασα πολλούς φίλους στην αριστερά. Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήταν κακό. Θα χάναμε άλλο 10,5% του ΑΕΠ αλλά μέσα σε 18 μήνες θα το είχαμε αναπληρώσει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Επιμένω και σήμερα πως το Grexit ήταν προτιμότερο αλλά η απειλή πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν κούφια», σημείωσε.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Σόιμπλε

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «βαθιά μνημονιακό κόμμα», σημειώνοντας πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δώσει εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας πως «καμία άλλη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε με τέτοια πίστη και αποφασιστικότητα τις εντολές του». 

«Η πρώτη σύγκρουση με τον Τσίπρα ήταν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έπεσα από τα σύννεφα και ένιωσα πως εδώ τελειώνουμε»

«Συμπονώ τους πρώην συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα που έκαναν με την υπογραφή του μνημονίου. Τους απαντώ με τα ηχητικά. Εγώ δεν εκβίασα κανέναν. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου να μιλήσω μαζί τους και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Οι προτάσεις μου ήταν συνεχής. Τους έλεγα δώστε μου κάτι για να σας δώσω κι εγώ αλλά μέχρι να μου δώσετε δεν σας δίνω τίποτα. Ε, μην τρελαθούμε, αυτό δεν είναι εκβιασμός», είπε.

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε, για άλλη μια φορά, ούτε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «ορτινάντσα του Σόιμπλε».

«Θα σκάσω αν δεν απαντήσω στον Ντάισελμπλουμ. Καταρχάς δεν ήταν πρώτος παίκτης. Έτσι ήθελε να δείχνει αλλά δεν ήταν. Ορτινάντσα του Σόιμπλε ήταν. Η ομιλία μου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα ήταν η πιο διπλωματική που έχω κάνει ποτέ. Πήγα με καλή διάθεση. Και γυρνάει ο Ντάισελμπλουμ και μου λέει θα τα υπογράψεις όλα τώρα. Τόλμησε και μου είπε: “Ή υπογράφεις ή κλείνουν οι τράπεζες”. Και με κατηγορεί ότι μίλησα εκείνη την ώρα με τον Τσίπρα. Δεν έπρεπε να ενημερώσω τον πρωθυπουργό μου; Τότε θα έπρεπε να με πάτε για εσχάτη προδοσία. Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να μπει σφήνα ανάμεσα σε εμένα και τον Τσίπρα. Δεν το κατάφερε τότε αλλά μερικούς μήνες αργότερα».

«Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα»

«Λένε ανοησίες για μένα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα το καταλάβουν στις 10 το Μάρτη που θα δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά. Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτό που τους είχα πει τότε και θα τους έλεγα ξανά σήμερα είναι πως αφού θέλατε να υπογράψετε μνημόνιο έπρεπε να αφήσετε τον Σαμαρά να το κάνει. Με κατηγορούν ότι δεν συμβιβάστηκα. Και αυτό πρέπει να κάνει τώρα και ο κ. Σταϊκούρας. Καμία Ελλάδα δεν επιστρέφει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο Τσίπρας

Από τις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα μπορούσε να λείψει κι εκείνη στον Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό πως «έδωσε τα πλεονάσματα», πίσω από την πλάτη του και πως υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο.

«Δεν μετανιώνω για την κοινή πορεία που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε φιλικές σχέσεις αλλά δεν είμασταν φίλοι. Ήρθαμε κοντά εξαιτίας της χρεωκοπίας. Αν δεν είχε χρεωκοπήσει η Ελλάδα εγώ θα είχα παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου. Και προφανώς μετά η άλλη πλευρά δεν μου έδινε σημασία. Και σήμερα πλέον ο Τσίπρας με κατηγορεί πως δεν μου έδιναν σημασία. Κάτι δηλαδή που αυτός προκάλεσε», είπε ο Γιάνης Βαφουφάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις