Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βόμβες Βαρουφάκη! Κατέθεσε φάκελο με τα στικάκια από τα ιστορικά Eurogroup του 2015!

Βόμβες Βαρουφάκη! Κατέθεσε φάκελο με τα στικάκια από τα ιστορικά Eurogroup του 2015!

Πάγωσε η Βουλή όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε φάκελο στον οποίο υποστήριξε ότι περιέχονται οι μυστικές ηχογραφήσεις των Eurogroup του 2015.

Σε πόλεμο χωρίς προηγούμενο εξελίσσεται η κόντρα του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην δευτερολογία του κατέθεσε έναν φάκελο στον οποίο υποστήριξε ότι περιέχονται τα στικάκια με τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015.

Αυτό προκάλεσε μια παγωμάρα στο Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας παίρνοντας τον λόγο είπε:

“Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.  Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής, είπε: «κ. Πρόεδρε σωστά ενεργήσατε».

O Γιάνης Βαρουφάκης καταθέτοντας τον φάκελο είπε ότι αφήνει στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ο κ. Βαρουφάκης διάβασε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, είχε αποκαλύψει το εξής για τον Αλέξη Τσίπρα:  «Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει “ε, θα τους δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά”» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει: «Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά σχολίασε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Πόσο έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη. Φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις